Следвайте ни

Два автомобила возят храна на старците в Смолян

viber icon

Управата в Смолян купи два автомобила, с които да се разнася храна по домовете на възрастните хора в цялата община, съобщи кметът Николай Мелемов. От този понеделник управата разкрива горещ телефон, на който всеки възрастен човек може да заяви какви хранителни продукти са му нужни и да ги получи в дома си, както в областния град, така и по селата. В общината има 84 населени места.

В Смолян има силни доброволчески организации, но засега кмета не иска те да се включват, за да се намали броя на хората в риск от зараза. "Купихме две коли баничарки през почивните дни и с тях ще разнасяме храната на възрастните хора. Ако се наложи ще потърсим и доброволците. Има учител от Смолян, който е заявил намерение да организира доброволчески отряди за доставка на продукти по домовете, но ще ги потърсим ако има належаща нужда", посочи Мелемов. 


Доставките по домовете ще се правят от служители на общината, които са били заети досега с разнасяне на храната на бенефициентите по програмата "Топъл обяд". В селата някои от кметовете сами организират доставка на храна на старците на доброволни начала, като се приемат заявки на телефон и по месинджър. Кметицата на Момчиловци Сийка Суркова обяви в неделя телефона си за заявки за доставка на храна по домовете. "От утре в селото ни ще заработи кризисен щаб от доброволци, във връзка с извънредното положение в страната, предизвикано от коронавируса.

Целта е да облекчим доставката на лекарства и хранителни продукти на възрастните и болни хора, които нямат близки около себе си, както и да се координират дейностите в борбата с COVID 19. Имаме готовност за дезинфекция на обществени места и улици, както и да приемаме заявки за стоки от първа необходимост и лекарства", написа във Фейсбук Суркова. Същото направи и кметът на село Еленска Юлиян Нейков. "При нужда от аптека, хранителни стоки или каквото и да било може да ме търсите по всяко време на телефоните ми, ще се радвам да ви помогна", обяви Нейков.


Мелемов забрани събиранията в пенсионерските клубове в общината. Общинската сграда е заключена и граждани се приемат само на фронт офис. Всички служители на общината са снабдени с маски и предпазни средства. Кметът на Смолян призова родителите да следят стриктно децата им да не се събират по детските площадки и междублоковите пространства.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?