46

Драма в родопските села: Изискване за GPS в камиона наду цената на дървата

Изискване за GPS проследяване на превоза оскъпи сериозно дървата за огрев на родопчани. Устройството стана задължително със заповед на Изпълнителната агенция по горите с аргумента за по-добър контрол. Камионите с монтиран джипиес обаче са кът, а на хората се отказва да превозват с лек автомобил или магаре, тъй като няма монтиран уред за проследяване. Така отдалечени планински села, заобиколени отвсякъде с гора, остават без гориво за кюмбетата. В смолянското село Мугла например трябва да поръчат камион от Смолян, който да пътува 52 км в двете посоки, за да им свали дърва от баира над къщите. Цената скача, дървата за огрев в селото са добити, но стоят на склад. Подобна е ситуацията и в десетки селца в планината, признават от Южноцентралното държавно предприятие в Смолян.

Във временните складове на  ЮЦДП цените на иглолистните дърва са между 28 и 37 лева на кубик, а широколистните се продават от 46 до 52 лева. На пазара обаче те са над 130 лв., че и по 200 лв. на кубик. Поскъпването е основно заради транспорта, но и от увеличените разходи за разтоварване и цепене.

В горското предприятие постоянно постъпват запитвания от хората не може ли превозът да се извършва с животинска тяга, но без разпореждане на Агенцията по горите това е невъзможно. 

"Животни може да се използват в дърводобива, но само в гората от отсичането на дървото до временния склад", коментира инж. Здравко Бакалов, директор на ЮЦДП в Смолян, което е най-голямото у нас и обхваща горските стопанства в областите Смолян, Пловдив, Пазарджик и Кърджали. От предприятието са изпратили предложение за промяна в наредбата, тъй като ако не се решат проблемите, се очакват бум на бракониерска сеч.

От ЮЦДП заявяват, че са осигурили 30% повече добив на дървата за огрев спрямо миналата година. От предвидените 112 000 кубика за цялата Смолянска област са изпълнени малко над 50%, но дефицит не се очертава. Има обаче сериозен проблем с намирането на работници за дърводобива, което наложи горското предприятие да завиши цените на добива. 

Друг голям проблем е, че строителната дървесина в региона достигна рекордни стойности - между 260 и 300 лева за един кубичен метър, което е абсолютен рекорд. Заради това фирмите предпочитат нейния добив пред дървата за огрев. 

В същото време над 70% от населението в Смолянско се отоплява на дърва. Заради високите цени на газа, пелетите и тока още повече домакинства се връщат към печките и камините за тази зима. По инициатива на областния управител в Смолян е открит горещ телефон, на който се приемат всякакви сигнали, свързани с доставката на дърва за огрев на населението.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Как

Как

27.09.2022 | 22:50

Така отдалечени планински села, заобиколени отвсякъде с гора, остават без гориво за кюмбетата. Не думайте те.Все едно хората в аляска да не се отопляват на дърва

Отговори
1 2
Уйковия

Уйковия

28.09.2022 | 09:44

Ами, така....Факт! В Абсурдан всичко може! Ако живея там, ставам бракониер!

Отговори
1 1
dimitar

dimitar

27.09.2022 | 17:35

бърз и сериозен кредит за физически лица и фирми Нашата финансова институция е специализирана в договори за заеми за хора, които имат затруднения с банките. Ние предлагаме заеми от 5000 евро до 800 000 евро. лихвения процент от 2,5% години със срок на погасяване до 25 години за вашите нужди свържете се с нас на имейл: [email protected]

Отговори
0 8
комунист

комунист

27.09.2022 | 16:13

Каквото сам си направиш и господ не може да ти го направи.Всичко се прави в името на чиновника да седи на бюро и да отчита дейност.

Отговори
7 1
Да,!

Да,!

27.09.2022 | 16:49

Ми те са все от вашите хора ве, комунист! Все верни партийни другари на синекурни длъжности.

Отговори
8 0
Марко

Марко

27.09.2022 | 12:50

Има ли възможност GPS - а да бъде леко привързан за ония атрибути на магарето, дет се клатят? Така и разпоредбите ще са изпълнени точ в точ, и бабиците по село ще се сдобият със законна дървесина.

Отговори
15 1

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?