Следвайте ни

Дядо Тома врътна 105 години като трезвеник

viber icon

Тома Чолаков от Смолян навърши 105 г. на 5 февруари. Столетникът е роден през 1913 г. в смолянското село Пещера, където живял, докато навършил 40 г. След това се преместил в Смолян. През живота си е работил като дюлгер, общ работник, животновъд, в строителството. За кратко бил и охрана, но най-вече се занимавал със земеделие. Има двама синове и дъщеря, седем внуци и четирима правнуци.

Преди няколко години починал най-големият му син. Старецът е известен в Смолян с това, че и на 100 г. сам ходеше до урните да гласува. Доскоро възрастта не му пречеше да си готви, чисти и да си копае градината сам. Къщата му е отдалeчена от центъра. Старецът ходеше сам да си вземе пенсията и на фризьор и качваше поне 1000 стълби, за да стигне до пощата.

На 105 г. здравето му вече не е толкова добро и сега пази повече къщата. Ходи с бастунче, има и слухов апарат, но няма сериозни болежки. Казва, че никога не е бил на диета, но не е и преяждал. Винаги спазвал режим на хранене три пъти в деня.

Сутрин ям основно мляко, сирене или кашкавал. На обед месо с нещо, а вечер - варива, споделя старецът. Казва, че и никога не е пил много алкохол в живота си. Само при повод и само в компания, и то една малка чашка, повече не. Цигари също не съм пушил никога. Опази ме Господ от тези неща и желание не съм имал, разказва дядо Тома .

Тайната на дълголетието, според него, е че винаги предпочита домашното. Сладкиши не яде, защото ги смята за детска работа.

"Не мога да я разбера тая шарения по магазините. Хем са скъпи, хем не знаеш аджеба какъв е тоя сладкиш, дето го купуваш. Какво има вътре и дали това е полезно. Когато е имало бонбони вкъщи, те са били за гости, ракията също. Не съм прекалявал никога със солено или сладко", разказва столетникът.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?