Следвайте ни

Дядо Тома врътна 105 години като трезвеник

Тома Чолаков от Смолян навърши 105 г. на 5 февруари. Столетникът е роден през 1913 г. в смолянското село Пещера, където живял, докато навършил 40 г. След това се преместил в Смолян. През живота си е работил като дюлгер, общ работник, животновъд, в строителството. За кратко бил и охрана, но най-вече се занимавал със земеделие. Има двама синове и дъщеря, седем внуци и четирима правнуци.

Преди няколко години починал най-големият му син. Старецът е известен в Смолян с това, че и на 100 г. сам ходеше до урните да гласува. Доскоро възрастта не му пречеше да си готви, чисти и да си копае градината сам. Къщата му е отдалeчена от центъра. Старецът ходеше сам да си вземе пенсията и на фризьор и качваше поне 1000 стълби, за да стигне до пощата.

На 105 г. здравето му вече не е толкова добро и сега пази повече къщата. Ходи с бастунче, има и слухов апарат, но няма сериозни болежки. Казва, че никога не е бил на диета, но не е и преяждал. Винаги спазвал режим на хранене три пъти в деня.

Сутрин ям основно мляко, сирене или кашкавал. На обед месо с нещо, а вечер - варива, споделя старецът. Казва, че и никога не е пил много алкохол в живота си. Само при повод и само в компания, и то една малка чашка, повече не. Цигари също не съм пушил никога. Опази ме Господ от тези неща и желание не съм имал, разказва дядо Тома .

Тайната на дълголетието, според него, е че винаги предпочита домашното. Сладкиши не яде, защото ги смята за детска работа.

"Не мога да я разбера тая шарения по магазините. Хем са скъпи, хем не знаеш аджеба какъв е тоя сладкиш, дето го купуваш. Какво има вътре и дали това е полезно. Когато е имало бонбони вкъщи, те са били за гости, ракията също. Не съм прекалявал никога със солено или сладко", разказва столетникът.

Коментари

За да публикувате коментари трябва да имате профил в сайта

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?