49

Долината на песните, гайдите и чановете ще празнува три дни

Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив 

 

Живописното родопско село Широка лъка се подготвя за своя празник „Песпонеделник”, който по традиция се провежда винаги първата неделя на месец март. Тази година ще бъде на 3 март - националния празник на България, което за домакините означава много гости и участници. От години заради засиления интерес се е наложила практиката самият празник да бъде съпроводен с много наситена програма от събития, предхождащи самия „Песпонеделник”, научаваме на Гергана Чотрева, секретар на 150-годишното читалище „Екзарх Стефан“ в Широка лъка.

Още отсега децата ни започнаха да изработват маски и рисунки на кукери, които ще бъдат подредени и експонирани в изложба, наречена ”Кукери”, на 29 февруари. В нея с най-голямо удоволствие участват деца на различна възраст - от най-малки до големи.

На следващия ден - 1 март, освен да посрещнем Баба Марта и завържем мартенички на децата, ще отбележим и Деня на самодееца, а после ще има празнична вечер. В програмата ще участват децата от детската градина, учениците от училището ще представят рецитал, посветен на 3 март, а самодейците при читалището ще представят битовата пиеса ”Овчарска идилия”, събрани четири поколения на една сцена.

На 2 март, събота, учениците от Националното училище за фолклорни изкуства подготвят свой самостоятелен концерт, който ще е вечерта в залата на училището.

На същинския 3 март, преди да дадем старт на кукерските игри, ще отдадем заслужена почит на героите, дали живота си за свободата на България. Ще поднесем цветя и венци на паметниците и с минута мълчание ще ги почетем.

Точно в 11 часа започват кукерските игри, като началото по традиция дават домакините - широколъшките песяци. След това следват гостите, които тази година са шест състава от различни региони на страната. Със сигурност ще ни гостуват кукерите от с. Турия, общ. Павел баня, и с. Варвара, Пазарджишко, които са наши дългогодишни приятели. След представянето на кукерските състави следва народно веселие с дълги родопски хора, пояснява Гергана Чотрева.

Фолклорната група към читалището, именувана самодеен битов състав ”Никола Гьочев” - с. Широка лъка, отбелязва своята 75-годишна история, и има изключителен принос в културния живот на селото, както и за опазване и предаване на автентичния фолклор - песни, хора, битови сцени, традиции и др. През годините съставът е участвал на много прегледи, фестивали, празници, посрещане на гости и множество участия в страната и чужбина. Това продължава и до днес, празник без самодейците не минава. Понастоящем самодейците са около 35 души на различна възраст. Най-възрастният участник е дългогодишният самодеец и ръководител на кукерите - 87-годишният Стоил Калфов.

Друга знакова личност, също дългогодишна самодейка, е Кина Пелтекова - изпълняваща главната роля в битовите пиеси - колоритна личност, самороден талант. На концерта на 1 март ще имаме възможност отново да видим заедно на една сцена 2-3-годишни деца със своите баби и дядовци. Всички те, поколение след поколение, израснали с песента, гайдата и родната традиция, която и днес дава сили и вдъхновение.

 

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
4/5 от 4 оценки
4/5 от 4 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?