Следвайте ни

Доброволци ще се грижат за 35 самотни възрастни в 8 мадански села

viber icon

Мобилен екип от 15 доброволци на възраст от 21-25 години ще помага на 35 души на над 65 години, които са самотно живеещи в селата Печинска, Борика, Арпаджика, Вехтино, Дирало, Долие, Петров Дол и Тънкото, съобщи Бистра Пенева от сдружение “ИН ТАЙМ ЕрЕм“. Сред младите хора 5-ма са медици. Инициативата е по проект „Заедно ще успеем“ в подкрепа на възрастни болни самотно живеещи хора в община Мадан.

"По-голяма част са с ниски доходи, трудноподвижни и им е изключително трудно да си купят лекарства и други нужни неща. Епидемичната обстановка допълнително ги изолира, а със сърдечно-съдови, белодробни заболявания, диабет, рак. Избрахме нарочно хора от 8 малки села, за които знаем че са в тежко положение от предишни проекти. Бедността ги принуждава да се лишават от храна, отопление, лекарства и лечение и др. Много са в безизходица заедно с близките им, които искат да помогнат, но нямат финансова възможност или са далеч в други държави. Обща медицинска помощ могат да ползват само ако им бъде осигурено придвижване до личния лекар, а ние ще им осигурим с наш автомобил такова. Някои са лишени от близки роднини и дори съседи. А освен мизерията са самотни", казва Пенева.

Тя даде пример с жена от махала Долие, която е напълно сама, има още двама жители на селото но са отдалечени много един от друг.  

Мобилният екип ще прави превръзки, ще мери кръвно налягане, кръвна захар, ще обработва рани след операции и от залежаване, ще поставя инжекции, ще предоставя помощни средства на хората. Ще им помага също да се къпят и да почистват домовете си, в раздвижване, пазаруване, и ще им посредничи пред различни институции. "Преди всичко, обаче, нашите доброволци ще изслушват хората", каза Пенева.

Проектът се изпълнява от края на май до края на октомври т.г. Той е на обща стойност 3550 лева, от които 2500 лева са от конкурс по Фонд „Нашите родители“ на Фондация BCause. Сдружението бе одобрено заедно с други 6 организации от страната в конкурс по фонда, в който даряват индивидуални и корпоративни дарители.

 

 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?