49

Доброволци разчистват опожарена кооперация в Чепеларе

Доброволци и специализирана техника разчистват отломките от пожара в изпепелената четириетажна жилищна кооперация на фамилия Бочукови на ул."проф. Минчо Маринов" в Чепеларе. Общо 14 човека са били евакуирани  в нощта на пожара, а сега са настанени при близки и приятели. Пожарът пламва през нощта срещу неделя, предполага се, че е от селскостопанска постройка, в която са изгорели и овце. Изгоряла е цялата покривна конструкция, третия етаж, заедно с покъщнината, половината първи етаж, заедно с покъщнината и прилежащи постройки от западната страна на сградата. Пожарът се е разпространил и върху двуетажна масивна жилищна сграда, по която е унищожена част от дограмата и входна врата, съобщиха от полицията. Разследване ще изяснява причините. Пострадалата фамилия все още е под въздействие на шока от огромния среднощен пожар.

„Гореше страшно и се обадихме на тел.112. Спасихме се всички. Първата ни мисъл беше за децата, какво да ги правим в 4 часа през нощта. Щетите са ни огромни – съдомиялни, хладилници, телевизори, всичко е изгоряло, трагедия. Сега вода има много вътре в сградата, изгоряло, наводнено. Не можем да се справим сами с тези щети“, споделиха Бочукови.

По покана на община Чепеларе днес на мястото пристигат конструкторски фирми от Смолян да направят оглед и да се изготви проект, за да се поръчат материали. Имаме опит от миналата година, една по-малка сграда изгоря, на чиито собственици съдействахме по същия начин – говорим с кооперациите и всеки пое с какво да помогне – кой с греди, кой с дъски. Общо взето си съдействаме, чепеларци са добронамерени хора и в такива ситуации си помагаме и се надявам да се справим“, каза кметът на Чепеларе  Боран Хаджиев.

В четвъртък на заседание на Общински съвет кметът ще предложи да се отпуснат парични суми за дрехи от първа необходимост за пострадалите, хранителни продукти и др. След това в процеса на възстановяване ще видим от какво имат нужда и ще им помагаме.  Договорили сме се да помогнем в организацията на почистването на първо време, а след това ще помагаме за възстановяването на жилищата.

На няколко обекта пред общината, в читалището, магазини и във Фабриката за ски са поставени кутии за събиране на средства за подпомагане на пострадалите семейства.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?