46
Следвайте ни

"Джон Атанасов" за родопчанчето, впечатлило Google на 12

viber icon

Деветокласникът Радостин Чолаков се бори с онлайн платформата си в конкурса "Сайт на годината"

Деветокласник, родом от село Барутин, получи грамота "Джон Атанасов" от президента Румен Радев за високи постижения на национални и международни състезания.

Отличия в категория „Джон Атанасов - ученици и техните преподаватели“ получиха общо четирима ученици и един абитуриент. Един от тях е деветокласникът от Математическата гимназия „Акад. Кирил Попов“ в Пловдив Радостин Чолаков.

На Националната олимпиада по информационни технологии тази година родопчанчето спечели първо място в категория „Разпределени уеб приложения“ за своя проект „АзБуки.ML“. Създадената от него платформа решава граматичните задачи от матурата от държавния зрелостен изпит по български език и литература със 78% точност. С разработката си невръстният възпитаник на преподавателя по информатика и информационни технологии инж. Мария Василева, 15-годишният Радостин, впечатли участниците във форума “STEM, иновации и... още нещо”, организиран в Математическата гимназия в рамките на Националната програма „Иновации в действие“.

Името му нашумя покрай високото отличие, връчено му от президента, но постиженията му не са изненада за тези, които го познават. Той се занимава с разработка на софтуер още от 9-годишен, докато учи в родното си село Барутин, както писа "Марица". Доспатското село досега се е свързвало основно с проблемите около възродителния процес. От няколко години обаче се свързва с умното и упорито хлапе.

Като ученик на основното училище "Никола Вапцаров" в Барутин малчуганът заслужи специалното внимание на гиганта Google заради създаденото от него приложение за платформата Google Assistant с мобилната си игра за шах RSG Chess. За да стимулират креативността на Радостин, от компанията му бяха изпратили фирмена тениска, грамота, както и ваучери на стойност 2400 долара с лимит до 200 месечно, за да ги използва в платената платформа за иновации Google Cloud и да развие проектите си.

Казва, че приложението му за шах играта станало случайно. Били му трудни решенията на алгоритми в джава скрипт. Помолил леля си и нейния съпруг, които са програмисти в Пловдив, за малко помощ. Постепенно конструирал сам играта и я пуснал в Google Play. Получил малка награда, а след това и кредита. И постепенно, покрай целенасочените си интереси в програмирането, Радостин влиза в кръгове на общуване онлайн със спецове в бранша. Малкият програмист признава, че е криел първоначално, че е дете. "Така ме вземат насериозно и споделят по-сложни задачи и алгоритми, искат ми съвети", казва Радостин.

Онлайн платформата, с която спечели отличието "Джон Атанасов" - АзБуки.ML (https://azbuki-ml.com/), е съвкупност от алгоритми и модели с изкуствен интелект с възможност да обработват българския език. Това включва корекция на граматични и пунктуационни грешки, генериране на текстове, синтезиране на гласов прочит от написан текст, резюмиране, оценка на настроението в текстовете. Компютърът може да прави кратки преразкази на дълги новинарски статии, както и да поставя запетаи в изреченията.

„Целта ми е да подготвим услуга за разработчици, компании или изследователи, които нямат познания в сферата на Невро-лингвистичното програмиране. Идеята ми бе вдъхновена от подобни модели за английския език, които стоят зад гласовите асистенти на Гугъл и Ейпъл. Разработвал съм приложения за тях и винаги съм се дразнил, че нямат добра поддръжка за българския език“, казва Радостин.

По думите му, едно от основните предизвикателства при разработване на подобен проект с невронни мрежи е набирането на данни. За АзБуки.ML са използвани милиони изречения и думи, набрани от корпуси на БАН, BulTreeBank и отворени онлайн портали. Помагали са му учени от ИИКТ, ИБЕ и УчИМИ към БАН със своите експертни познания по български език или с осигурен достъп до данни. Платформата се използва и за научни и демонстрационни цели в няколко университети и гимназии.

Възможните приложения на подобен продукт са внушителни. С него може да се анализира настроение, може да бъде приложен в онлайн магазините, които да измерват успеваемостта на продуктите си чрез коментарите на потребителите. Медийните уеб сайтове могат да вградят в статиите си гласов прочит на текста. Разработчиците на чатботове и други умни помощници могат да интегрират модула за граматичен анализ.

Сега платформата му АзБуки.ML се бори в конкурса "Сайт на годината" в категория "Сайт за онлайн услуги" с доста мощни конкуренти. Радостин обаче има самочувствието, че предлага иновативен продукт, полезен за всички, и очаква подкрепа на: https://bgweb.bg/s/votepublic/.

АзБуки.ML чете учебници

Най-новата услуга в АзБуки.ML е софтуер за подобряване работата на гласовите синтезатори за българския език, за да може да се синтезира по-реалистичен глас от написан текст. С това допълнение платформата вече дава много възможности не само за разработчиците и софтуерните компании, но и в сферата на образованието. Например компютърът ще може да чете текста на учебниците за улеснение на деца с увреждания.

Семейство на таланти

Радостин вече има  множество успешни проекти, спечелени състезания, стипендии и отличия. Разработените от него приложения и програми се радват на голям интерес. Лауреат е на Националната олимпиада по информационни технологии за 2020 г. и 2021 г. Носител е на награда от Българската асоциация по информационни технологии, младежка категория.

В същото време е здраво стъпил на земята. Баща му Лозан работи в дърводелски цех, а майка му Стефана е шивачка. И двамата им синове - Радостин и Слави, са отлични ученици по математика.

„Това, че съм от село Барутин в Родопите, никога не ме е спирало да мечтая, да се боря и да вървя напред“, казва малкият програмист.

 

 

 

 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

За достойните българи!

За достойните българи!

17.10.2021 | 18:30

Браво, това е бъдещето на България! Няма значение от къде си и кой е баща ти, майка ти или друг роднина!

Отговори
8 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?