Следвайте ни

Диво прасе с Африканска чума е открито край Велинград

Забраняват достъпа на външни хора в територия от 200 квадратни километра, горските ще търсят дърва от други места

viber icon

 

Останки от диво прасе, заразено с Африканска чума, са намерени в землището на Велинград на територията на Държавното ловно стопанство „Чепино“, местността Арнаутска поляна. Опасната находка стана повод за свикване на спешно извънредно заседание на Областната епизоотична комисия, проведено днес следобед. На него бяха обявени мерките срещу евентуално разнасяне на заразата в границите на обявената инфектирана зона, които ще са в сила за следващите два месеца.

Прасето е открито на 13 август, а резултатите, потвърждаващи, че е било чумаво, са излезли днес, съобщи шефът на Дирекцията по храните д-р Петко Митев. Изпълнителният директор на агенцията е обявил първично огнище на чума, както и границите на инфектираната зона около мястото – общо 200 квадратни километра, с радиус от 8 километра. В тях няма населени места.

Веднага е издадена и заповед за мерките за ограничаване достъпа в инфектираната зона. Тя обхваща територии на ловните стопанства Чепино“, Чехльово“, „Алабак“. В тридневен срок те трябва да обозначат границите на зоната. Освен две ловни дружинки засегнати от проблема са дърводобивните фирми и техните потребители, билкари, гъбари, туристи, пастири и стада засега – за два месеца. 

„Искам да наблегнем на това, че хората трябва да проявят разбиране и да не разнасяме сами Африканската чумас обувки, коли и така нататък. Нека сме по-отговорни!“, подчерта шефът на Регионалната дирекция по горите инж. Ангел Кузманов. 

Той обясни, че междувременно ще се правят претърсвания и при съмнение – нови изследвания на проби. Ако няма повече положителни, след изтичане на двата месеца ще започнат поетапно да се пускат хора в гората.

За зареждането с дърва за огрев на хората от горската дирекция ще се постараят да подсигурят количества от други места, така че да няма проблеми.

В региона вече са изградени 10 КПП-та, а в Сърница работи мобилен екип, съобщи зам.-областният управител Йордан Кожухаров. Така ще се ограничи движението на товари, фуражи, документи. При проблем инспектори по храните с полиция ще задържат автомобилите, ще се правят изследвания и ще се пишат актове. Такива вече има съставени актове.

По думите му взетите в региона мерки са били навременни, затова е спряно разпространението на болестта. Препоръката към Общинската епизоотична комисия във Велинград е да разпореди на хората превантивно доброволно да изколят домашните си свине, както бе направено в селищата от 20-километровите санитарни зони около големите свинекомплекси.

Дора Цветкова

Дора Цветкова

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Дора Цветкова е завършила Българска филология в ПУ "П. Хилендарски" през 2000 г. Междувременно работи като учител в различни учебни заведения и специализира "Управление на малка фирма" към Центъра за пазарна икономика в Пловдив. През 2000 г. започва работа в медийния сектор – в. "Новини в цени" и "Знаме". От 2011 г. е в екипа на "Пазарджишка Марица".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Истината

Истината

17.08.2019 | 16:37

За да може да се внася чуждо месо

Отговори
4 0
Истината

Истината

17.08.2019 | 16:34

Пълна спекула

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?