3906

Диана срещна модерния Орфей с пионерката Евридика

25-годишната родопчанка създаде банкнота, достойна за бъдещото евро у нас

Орфей със слушалки, вързани за лирата му, облечен с тениска и крачещ с маратонки по родопските улици. Пак Орфей в танц с Евридика, която е …пионерче, с бяла ризка и червена връзка, на изхода от Ада. Орфей с лирата си върху банкнота. Като цяло, Орфей като марка, но модерна. Невероятният, съвременен Орфей може да бъде видян в авангардния артшоурум, който преобрази фоайето на Родопския драматичен театър в Смолян. Той ще се помещава там до края на септември. Автор на преродения Орфей е 25-годишната Диана Георгиева от смолянското село Стойките. 

 

 

Артинсталациите й в простора на фоайето на втората по големина театрална сграда в страната след НДК представят не само един близък до младежите и разбираем за сегашните тийнейджъри Орфей, но и един преосмислен и преживян по уникален начин Смолян. ​Градът, който авторката явно се надява да надживее социалистическата митичност на иначе вечния Орфей, но който все още навява в архитектурата и живота си атмосферата от времето на комсомолските и пионерските времена. Едно усещане, че Смолян може да бъде различен и че през очите на млад и талантлив човек и най-загрубелите в мислите ни жалони могат да бъдат променени. Всичко сътворено Диана е подкрепила и с аудиогид, който разказва както

историята на цялата й артидея „Колебания в разтворени граници“,

така и за всяка една творба. В шоурума може да се види един огромен залез, превзел главния булевард на Смолян, внушително зарче с надписи: „ред, законност, справедливост", а в невидимата му част са "свобода, братство, равенство”, снимки от знакови места в града, които смолянчани познават до болка, претворени с цвят и мисъл по различен, завладяващ начин. На една от тях е и надписът желание: "Завръщане в бъдещето".

Първият самостоятелен артшоурум на Диана Георгиева и нейния бранд “Оne Out of One” бе открит от ръководителя на ансамбъл „Родопа“ - актьора Андриян Петров, в присъствието на кмета на община Смолян Николай Мелемов и заместник областния управител Зарко Маринов. "Колебания в разтворени граници" не е просто изложба, а по-скоро пътека, която ни разкрива контраста между историческия преход в естетиката и мирогледа за реалността. Изложбата показва как изкуството може да промени не само начина, по който възприемаме културата, но и как взаимодействаме като общество“, каза при представянето Петров. 

Диана Георгиева се занимава с изобразително изкуство от детството си, интересува се от фотография, скулптура, графичен дизайн и др. В момента практикува интериорен дизайн, като част от проектите й са Интерактивният музей на гайдата в село Стойките и първият Артфест в Родопите. Всичко, което е сътворила и прави, може да се види на нейния уебсайт https://oneoutofone.store/ - картини, интериор, мърч, скулптури.

Орфей и атмосферата в Смолян са последните й вдъхновения

„Материализирала съм моите мисли в образа на Орфей и Смолян. Пътувах в колата за работа и се загледах в оградата на „Гранична полиция“. Направи ми впечатление, че е с много интересна, неопределена форма. Това подбуди интереса ми да науча малко повече за изкуството през социализма. Направих си сериозно проучване на това време и си казах, че има доста белези, които са останали от него в Смолян ​- сградите на областта, общината, театъра, „Евридика“ - целият нов център. Всичко това е страшно впечатляващо и реших да покажа контраста, защото някои ъгълчета дори не се поддържат вече. Болно ми е, че хората не го виждат с тези очи, с които са го гледали нашите баби и дядовци, родителите ни. Идеята ми е да подтикна хората да забелязват повече такива неща и се надявам, че това ще отвори очите на младите хора за  културата, а тя ще спре агресията, вандалщината, пошлото.

В аудиогида, освен разказ за направеното, е пресъздадена цялата атмосфера на соцвремената, с багери, трактори, лопати. „Умишлено е създадена тази атмосфера, за да може изцяло да „влезем“ във филма. Идеята е контактът на зрителя с творбата да е още по-интимен. И естествено, за да демонстрираме една техника, която сега навлиза в страната ни - QR код. Хубаво е повече хора да се ориентират към по-съвременното, но и да не забравят миналото“, казва Диана.

В началото гидът ни въвежда в епохата на комсомолците и пионерите, след което се включва самият Орфей. Той разказва как се чувства, къде ходи, докато се строят сградите по времето на социализма. След това

изведнъж преминава в прехода след 90-те години на миналия век

- там са всичките протести, намесват се репортажите, става суматоха. Хората забравят за културата, за тях е шок, започва нова ера. И така Орфей ни води до днес към изложбата. „Така е, защото той се намира тук. Смятам, че духът му е тук“, казва Диана. 

Талантливата родопчанка споделя, че изкуството й дава сила и стимул. Но основното е желанието да мотивира младите хора, които са бъдещето на България, до почитат наследеното и да го надградят. 

Всичко, което докосне Диана, има нейния ясно различим стил и почерк. Идейният проект за интерактивен Музей на гайдата в Стойките дава модерната визия за представяне на това изкуство, превръщайки го в истинска банка за историята на гайдарството, в която можете както да видите работилницата на майстора на гайди, така и да научите цялата история на гайдата у нас и да чуете записите и гласовете на знаковите ни гайдаджии от Родопите и страната.

Младата Диана се завърна и започна да твори в Родопите след повече от пет години живот зад граница. „Искам да се занимавам с изкуство, но както знаем, с него не можеш да се издържаш, а аз искам сама да се издържам“, казва Диана.

Проектът, който й отнема много време, вдъхновения и усилия, сега е възстановяване на старото килийно училище в Стойките като workspace center, където туристи и хора, търсещи работно помещение, да имат убежище за онлайн работа и творчество.  

Оцени новината

Оцени новината
4.8/5 от 4 оценки
4.8/5 от 4 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?