Следвайте ни

Дезинфекцията в Смолян - с одеколон "Тройной" и течност за чистачки

viber icon

В Смолян дезинфекцират подове с течност за чистачки и чистят повърхности с одеколон заради липсата на дезинфектанти. В аптеките в региона няма етилов спирт, а доставка на маски за продажба не е имало от повече от месец, съобщи Мария Главинкова, шеф на Районната фармацевтична колегия в Смолян.

"Днес / б.а. вчера/ получихме ограничено количество маски за персонала на моята аптека, но за продажба няма доставки. Имам съобщения от някои аптеки, че нямат маски и за персонала.

Дезинфектантите са свършили, етилов спирт няма, останали са някакви количества камфоров и ментолов спирт. Направили сме запитване за съдействие от централата на Българския фармацевтичен съюз за доставка на маски и дезинфектанти", каза Главинкова. 


В аптечната мрежа в Смолян и региона са свършили и витаминните препарати. "Хората в петък и събота масово търсеха витаминните препарати и те се изчерпаха. Има наличие на витамин С, но няма търсените в чист вид селен, цинк, витамин Д. Имаме някои производни в комбинация, които все още се намират и могат да помогнат на хора, които наистина имат належаща нужда.  Очакваме доставки на витамини тази седмица", посочи Главинкова.


Тя съобщи, че напливът в аптеките вече е много по-малък от предходните дни. Хората търсели антибактериални кърпи и антивирусни лекарства, които също вече липсват в аптечната мрежа.
Заради липсата на спирт изобратателни смолянчани чистят офиси с белина и течност за чистачки. Други чистят плотове, бюра и ръцете си с одеколон. Най-евтиният одеколон в магазините е "Тройной" - 100 мл струва 2 лева. Досега в областния град нямаше и местни производители на маски. 
ТПК в Смолян от този понеделник започна да шие маски. 


Заради липсата на предпазни средства малките фирми са поставени пред дилемата или да спират работа или да работят на своя отговорност.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?