Следвайте ни

Девинчанин е обвинен в измама с пари от еврофондовете

viber icon

Окръжна прокуратура в Смолян внесе в съда обвинителен акт срещу 52-годишният Н. И. от Девин за измама с пари от еврофондовете, с които си преустроил сграда в къща за гости.

От държавното обвинение посочват, че измамата е станала на 12.07.2010 г. пред Областната дирекция на Държавен фонд “Земеделие”-Смолян, когато като управляващ и представляващ дружество със седалище в гр. Девин, при кандидатстване за финансово подпомагане на проект на дружеството по мярка 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности“ от Програма за развитие на селските райони 2007-2013 г., в справка-декларация за дела на приходите от продажби от земеделска дейност, Н.И. представил неверни сведения.

Той декларирал, че през 2009 г. дружеството е реализирало приход от 1 284.50 лв. без ДДС от продажба на собствено земеделско производство, в резултат на което получава безвъзмездна финансова помощ от 200 711.50 лв., от които 80%  /160 569.20 лв./ от фондове на Европейския съюз и предоставени на българската държава, и 20% /40 142.30 лв./ от националния бюджет. Парите отишли за ремонт и реконструкция по проект за къща за гости.

"По делото е установено, че Н.И. е декларирал неверни приходи от продажбата на земеделска продукция пред Областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ – Смолян, без дружеството да е развивало подобна дейност. В резултат на невярно представените сведения от обвиняемия, представляваното от него дружество е получило от европейските фондове горепосочените суми, с които извършил ремонт и реконструкция на съществуваща база, превърната в къща за гости с шест стаи в района на гр. Девин. Престъплението е разкрито след започнала проверка през 2019 г., разпредена от главния прокурор, свързана с финансирането на къщи за гости по европейски проекти", посочват от прокуратурата.

Предвиденото от закона наказание, за което е обвинен Н. И., е от 2 до 8 години лишаване от свобода. Предстои Окръжен съд – Смолян да насрочи разпоредително заседание по делото. 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?