3906

"Девин денс фест" събра ритми от цяла България СНИМКИ

18 състава мериха сила на сцената на Девин

Осмото издание на традиционния фолклорен танцов фестивал „Девин Денс Фест“ бе открито днес с дефиле на всички участници по главната улица на Девин до сцената на площад „Игор Юруков“. Там съставите, гостите и жителите на града се хванаха на голямо хоро.

Третокласничката София Арнаудова изпя „Излел е Дельо хайдутин“ при откриването на фестивала. В него участват 18 танцови състава от цялата страна.

„Този фестивал стана традиции. Днес е осмото му издание, за което благодаря на организаторите. Ние сме съорганизатори. Основната тежест по организацията на фестивала поема Фолклорният танцов състав към НЧ "Родопска просвета" - Девин и благодарение на техния ентусиазъм се получават такива празници“, каза кметът на Девин Здравко Иванов.

Той е убеден, че „Девин Денс Фест“ се е наложило като едно от интересните събития в празничния календар в началото на летния туристически сезон в общината, което превръща Девин в целогодишна туристическа дестинация.

Водещ на фестивала бе примата на родопските зевзеци Веселина Бабаджанкова.

В първия кръг на фестивала изпълнителите представят по две хора, а във втория всички ще играят заедно в неравноделни ритми от различни региони. Фестивалът е без състезателен елемент и грамоти получават всички състави.

Този следобед участниците и гости имаха възможността да научат и нови хора на открит урок в зала „Европа“ на СПА хотел „Орфей“.  Той бе ръководен от доц. Георги Гаров от ЮЗУ „Неофит Рилски“.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?