49

Депутатът Камбарев с екип за привличане на инвеститори в Смолян

За първи път област има екип за привличане на инвестиции в страната. Това заяви на брифинг в Смолян депутатът от „Продължаваме Промяната“ Михал Камбарев. Смолянският народен представител представи идеята, по която е работил в коалицията в последните месеци.

Екипът се сформира по инициатива на Камбарев с подкрепата на областния управител на Смолян Емил Хумчев. Инициативата се реализира след проучване на добри практики в община Пловдив. Ангажиран е и опитът и експертизата на изявен специалист в сферата, който да се заеме с планирането на дейностите и обучението на кадрите в Областна администрация. Коалиционният екип е единодушен по отношение на необходимостта от насочени усилия за привличане на нови инвестиции в Смолянска област. Екипът ще информира, търси, ангажира и помага на инвеститори, както и ще осигурява възможност проекти на местния бизнес да получат достъп до партньори и контрагенти от страната и чужбина.

„Днес пред вас, медиите, сключваме договор за съвместна работа между областна администрация, ПП „Продължаваме Промяната“ и Елена Пашелиева като специалист в тази област, за сформиране на специализиран екип за привличане на инвестиции в област Смолян“, каза областният управител.

„Работата на новият специализиран екип е да благоприятства за свежи инвестиции както български, така и чуждестранни в две направления. Едната е да даде възможност на местните предприемачи да представят своите проекти, терени и идеи, които смятат че заслужават да намерят инвестиционна подкрепа от дружества с по-големи финансови възможности. Тези идеи активно ще се промотират пред частния едър капитал в страната и чужбина по утвърдените канали – Българската агенция за инвестиции и големи международни консултантски компании. В тази връзка сме почерпили опит както от чужбина, където това е масова практика, така и в България. Добър пример намираме в община Пловдив. Знаете за бурния икономически подем в този град. Тази община имаше специализирано такова звено и сме ангажирали човек, който много активно се е занимавал там и с негова помощ ще направим такова звено и на областно ниво“, каза адвокат Ивайло Турналиев, съветник в екипа на Камбарев.

„Смятаме, че този екип е важен. Преди политиката правех точно това – работих с такъв тип екипи в цяла Европа, работил съм с такива екипи в над 30 държави. Тези области, които имаха такива екипи, работеха с няколко стъпки по-напред от останалите. И това има своето логично обяснение“, каза Камбарев. Той даде пример как България се състезаваше с Турция за привличане на Фолксваген. „Ние трябва да се борим за инвестиции, това е здравословна конкуренция, която кара регионите да са по-активни. Затова смятам, че е важно да го има този екип. Това ще ни помогне да решим няколко наболели проблеми – демографския проблем и ниските заплати. Начинът това да се случи е пазарна конкуренция, да направим региона по-конкурентноспособен, това е устойчивият начин. Този екип ще осъществява връзката между всички страни -държавна, местна власт и частен сектор и по този начин ще прави този път по-кратък“, каза Камбарев.

Той заяви, че е реалистично да очакваме резултати след около 12 месеца. „Вече сме в разговори с един малък инвеститор и мисля, че екипът стартира добре. От „Продължаваме Промяната“ подсигурихме ноу хау, което ще вземем от региона в Пловдив. Ще подсигурим заплащането на този човек, ще има регулярни обучения и координация“, уточни Камбарев.

Смолянска област е първата, която има такъв екип на областно ниво, подчерта той. На общинско ниво такива екипи има в общините София, Пловдив, Стара Загора, Бургас.

Той заяви, че предстои посещение в Смолян от министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер, заради напредничавия подход за създаването на такъв екип.   

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?