1553
Следвайте ни

Дават на съд хасковлията с фалшивите сертификати в Пампорово

viber icon

Две обвинения е повдигнала Окръжна прокуратура – Смолян срещу 48-годишния хасковлия, който беше спипан да продава фалшиви сертификати за антитела на Пампорово. Държавното обвинение внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо А.М.

Той е привлечен като обвиняем за това, че на 08.01.2022 г., около 13.50 часа, в лаборатория в курортен комплекс “Пампорово“,  неправомерно е добавил компютърни данни в информационна система на Министерство на здравеопазването на Република България,  въз основа на които са издадени „Удостоверение за наличие на антитела срещу SARS-СоV2, доказано чрез лабораторен тест на две лица, като деянието е извършено срещу информационна система, която е част от критична инфраструктура на страната и е с цел имотна облага. Престъплението е квалифицирано по чл. 319 б, ал.5, т.2, вр. с ал.3, във вр. ал.1 от Наказателния кодекс. 

А.М. е обвинен и за това, че на 09.01.2022г., около 10.10 часа, в лаборатория в курортен комплекс “Пампорово“, като изпълнявал работа за юридическо лице, поискал и приел дар /сумата от 300 лева/, който не му се следва, за да извърши действие в нарушение на задълженията си при осъществяване на търговска дейност – да добави неправомерно компютърни данни в информационна система на Министерство на здравеопазването на Република България, въз основа на които се издава „Удостоверение за наличие на антитела срещу SARS-СоV2“, с цел да издаде сертификат на физическо лице без реално да му е извършен лабораторен тест. Престъплението е квалифицирано по чл.225в, ал.1, предл. първо и второ  от Наказателния кодекс. 

По делото е установено, че на 9 януари 2022 г., обвиняемият поискал и получил 300 лева, за да въведе неправомерно в информационната система на Министерството на здравеопазването  данни за наличие на антитела срещу коронавирус, без да са извършвани медицински изследвания на определено лице. Същия ден той е бил задържан от полицейските служители при предаване на парите, преди да успее да въведе данните. 

Ден по-рано, на 8 януари 2022 г., А.М. успял да въведе в информационната система данни за други две лица, които също не били изследвани, за което е получил  възнаграждение от 600 лева. Така били издадени две удостоверения за наличие на антитела, съобщават от прокуратурата.  

А.М. е работел на граждански договор в лабораторията.

 Предстои Окръжен съд – Смолян да насрочи заседание по делото за мярката. 

 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?