Следвайте ни

Дългоочаквано: Ремонтират входа на Девин с над 2 млн. лева!

viber icon

Дългоочакваният ремонт на входната артерия на Девин вече има осигурено финансиране, обяви областният  управител Недялко Славов. "Чудесен новогодишен подарък за жителите на град Девин от страна на Агенция "Пътна инфраструктура". От АПИ е възложено проектиране и ремонт на входната артерия на град Девин, която е част от републиканската пътна мрежа. Участъкът е силно компрометиран и рехабилитацията му е изключително належаща. С това възлагане правителството ни изпълнява още един ангажимент към жителите и гостите на Девин и общината, които вече пътуват за Девин по изцяло обновени пътища!", каза Славов.
Стойността на ремонта е 2 237 000 лв. Срокът за завършване на дейностите в участък от 2 км е 30.06.2021 г.

Припомняме, че входът на Девин остана в ужасно състояние след завършването на строежа на дългия около 15 км язовир "Цанков камък" през 2010 г. От общинската управа имаха идея да го ремонтират, след като там се обособят зони за отдих и туристически ядра с ваканционни селища, да направят дори пристанище и да пускат лодки. Мечтите обаче увехнаха, тъй като за да стане това, язовирът трябвало да има контра стена, планирана на около 1 км от входа на града, която да осигурява постоянно ниво на водата в опашката му. Тя не е направена, понеже било пропуснато това да се възложи на строителите от австрийската фирма "Алпине бау" построила язовира, и опашката остана след строежа зарязана с насипите от строителни материали. За контрастена бяха нужни големи инвестиции, които управата на Девин не можеше да осъществи.

При посещението си в Девин на 16 септември 2016 г. за откриването на топлопровода Беденски бани - Девин премиера Бойко Борисов обеща да се ремонтират пътищата от Кричим и Смолян към Девин, както и входа на Девин.

В последните две години бяха ремонтирани пътищата от Кричим и Смолян към Девин, и само участъка на входа на града остана разбит и на дупки.

"Цялостен ремонт на този път не е правен никога. Над 20 години са правени само кърпежи и огромни дупки по него са пълнени след всяка зима", каза Владимир Солаков, който е председател на сдружението на хотелиерите в Девин. "Само това остана за ремонт, за да може след ремонта на топлопровода на минералната вода от Беденски бани до града, многото санирани жилищни блокове и ремонта на площада на Девин тази година, както и ремонтираните пътища към Девин от Кричим и Смолян да имаме нужната визия за курорт пред гостите на града и общината. Последният компонент беше цялостен ремонт на пътя на входа на Девин, за което благодарим на правителството, на областния управител Недялко Славов и депутатите д-р Дариткова и д-р Събев, чиито усилия дадоха резултат", каза Солаков.

 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?