3906

Читалището в Чепеларе се сдоби с носията на баба Сребра от „Време разделно“

Народно читалище "Родопска искра 1880", град Чепеларе получи ценно дарение от близките на възрастната жена, изиграла баба Сребра във филма „Време разделно“.

 „Екатерина Григорова от град Сливен, от името на сестрите си Велика Вергова и Параскева Николова, дари носията на майка им Йорданка Костадинова Вълчовска от град Чепеларе, известна с участието си във филма "Време разделно". Йорданка Вълчовска е родена на 22.02.1909 г. и почива на 20.08.2001 г. Когато е на 75 години, Антон Дончев и Людмил Стайков я избират да играе баба Сребра във филма "Време разделно "“, каза председателят на читалището в Чепеларе, Ангел Николов.

Носията ще бъде изложена в етнографския кът на читалището заедно със снимки от филма „Време разделно“, в които Йорданка Вълчовска, облечена в нея, влиза в ролята на баба Сребра.

Една от правнучките на Йорданка – Христина Вергова споделя, че прабаба й е била жена на чорбаджията на Вълчувския Хан - Диньо Вълчувски. Освен хан, той имал гостилница, дюкян, много имоти и гори, които държавата му отнела след 1944 г. „Изключително работен и находчив за времето си чорбаджия! Та тази носия е дарение от наследниците на Дана и Диньо Вълчувски“, посочва Христина Вергова.

Единствената внучка на Йорданка – Събина Костова има снимка в носията на баба си като младо момиче.

Премиерата на филма е била на 1 март 1988 г., по случай 110–годишнината от Освобождението от османско иго в зала № 1 на НДК в София.

Снимките са предоставени от Народно читалище "Родопска искра 1880", град Чепеларе.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?