Следвайте ни

Четири двойки празнуваха златни сватби в Момчиловци СНИМКИ

Под звука на каба гайди с много вълнение четири двойки подновиха брачните си обети на златни сватби в Момчиловци. По традиция на празника на християнското семейство в ритуалната зала на родопското село бяха отбелязани с нов брачен ритуал годишнините на семействата, които закръглят 50 годишнина от сватбите си.

Тази година това са Иван и Радка Карапаунови, Костадин и Елена Жекини, Костадин и Тоня Мандови и семейството на бившия кмет на селото - Никола и Иринка Керемедчиеви. На ритуала двойките подменят брачните си халки, вдигат отново наздравици с шампанско и получават много поздрави и подаръци - от кметството, от детската градина, от училището, от дамски клуб „Емоция“, от пенсионерския клуб, от близките.


Пред всички дамите заявяват на своите съпрузи, че достойно са носили имената им половин век, а съпрузите им декларират, че са уважавали нежните си половинки през цялото това време. В последните години на празника се почитат и новородените. Тази година селото има четири бебета, които получиха на тържеството библии и подаръци. 


"Семейството е основата на християнството, то е опората, около която се градят добродетелите, нравствеността и възпитанието. И най-подходящият християнски празник, в който да съберем новородените и семействата с дългогодишен брак, е Въведение Богородично, или Денят на християнското семейство. Този празник ни събира в голямо момчиловско семейство", каза кметицата на селото Сийка Суркова. 


Седем са двойките в Момчиловци, които тази година празнуват диамантени сватби. "Тях ще ги почетем по-скромно, защото преди десет години те са минали ритуала в такова общоселско тържество“, каза Суркова. Кметицата и секретаря на читалището Васка Мавродиева занесоха по  домовете им поздравителни адреси и цветя и трогнаха 60-годишните брачни юбиляри.

Петя Гайдарова

Кореспондент Смолян екип "регион"

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?