Следвайте ни

Четири двойки празнуваха златни сватби в Момчиловци СНИМКИ

viber icon

Под звука на каба гайди с много вълнение четири двойки подновиха брачните си обети на златни сватби в Момчиловци. По традиция на празника на християнското семейство в ритуалната зала на родопското село бяха отбелязани с нов брачен ритуал годишнините на семействата, които закръглят 50 годишнина от сватбите си.

Тази година това са Иван и Радка Карапаунови, Костадин и Елена Жекини, Костадин и Тоня Мандови и семейството на бившия кмет на селото - Никола и Иринка Керемедчиеви. На ритуала двойките подменят брачните си халки, вдигат отново наздравици с шампанско и получават много поздрави и подаръци - от кметството, от детската градина, от училището, от дамски клуб „Емоция“, от пенсионерския клуб, от близките.


Пред всички дамите заявяват на своите съпрузи, че достойно са носили имената им половин век, а съпрузите им декларират, че са уважавали нежните си половинки през цялото това време. В последните години на празника се почитат и новородените. Тази година селото има четири бебета, които получиха на тържеството библии и подаръци. 


"Семейството е основата на християнството, то е опората, около която се градят добродетелите, нравствеността и възпитанието. И най-подходящият християнски празник, в който да съберем новородените и семействата с дългогодишен брак, е Въведение Богородично, или Денят на християнското семейство. Този празник ни събира в голямо момчиловско семейство", каза кметицата на селото Сийка Суркова. 


Седем са двойките в Момчиловци, които тази година празнуват диамантени сватби. "Тях ще ги почетем по-скромно, защото преди десет години те са минали ритуала в такова общоселско тържество“, каза Суркова. Кметицата и секретаря на читалището Васка Мавродиева занесоха по  домовете им поздравителни адреси и цветя и трогнаха 60-годишните брачни юбиляри.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?