Следвайте ни

Чепеларе се сдоби с атрактивен спектакъл "Звук и светлина" по проекта с Просочани INTEGRA TOUR

viber icon

Община Чепеларе и Община Просочани, Гърция, отчетоха направеното до сега по проекта “Интегриран подход за развитие на културни и природни обекти в Чепеларе, България и Просочани, Гърция”, осъществяван съвместно от двете общини. 

На финална онлайн пресконференция събитието беше открито с приветствия на Атанасиос Теодорос, кмет на община Просочани, и Боран Хаджиев, кмет на община Чепеларе.

Община Чепеларе като водещ партньор в трансграничния проект бе представена от координаторът на проекта Надежда Христева - главен експерт „Европейски и национални програми и проекти“. Досега по проекта е направена цялостна реконструкция и обновяване на Музея на Родопския карст, както и благоустрояване на пространството около Паметника на загиналите във войната чепеларци, като е разработен атрактивния спектакъл „Звук и светлина - Паметта на Чепеларе“, създадени са уеб-платформа, база-данни и софтуерно приложение за смартфони и таблети, даващи възможност за туристите и гостите на града да се запознаят безплатно с „Дигитален каталог със забележителностите на Чепеларе и Просочани”, с информация за туристическите обекти и други съпътстващи дейности на български, гръцки и английски език. Подобен каталог със забележителностите на Чепеларе е отпечатан и на хартия, и се разпространява в Туристическия информационен център в града и хотелите в района.

Проведено е маркетингово проучване на туристическите културни и природни обекти и са направени рекламни брошури и други рекламни и информационни материали.

Предстоят дейности по благоустрояване на градския парк на стойност 235 577, 17 евро, които ще включат изграждане на нова алейна мрежа и алейно осветление с ЛЕД осветители; изграждане на писта за бягане; изграждане на три детски площадки: площадка „Крепост“, площадка с комбинирано съоръжение и детска площадка с тематична игра на открито; доставка и монтаж на парково оборудване: 6 метални перголи, 2 декоративни чешми на открито, пейки, бетонови маси, включително и за игра на шах, изработка и монтаж на информационни табели и логото на Чепеларе „Зеленото сърце на България“.

С реализацията на проекта се цели съхраняване и подобряване на местната култура, паметници и природни туристически ресурси и популяризиране на различни форми на туризъм, които осигуряват възможности за взаимодействие между туристите и местните жители. Подобрява се и разбирането на различните култури, обичаи, начин на живот, традиционни знания и вярвания, каза Христева.

От Община Просочани се включиха г-н Цукулас Томас, архитект и музеолог, който презентира изграждането на Палеонтологичен парк в Просочани в рамките на проекта, и контракторът инж. Пачтас Николаос. За присъстващите беше интересно да чуят в тяхната презентация  ретроспекция за ролята на пещерите в живота на човечеството в миналото и да научат за някои изненадващи начини, по които ги употребяваме днес – от съхранение на вино до лечение на астма.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?