Следвайте ни

Чепеларе посрещна Олимпийския младежки зимен фестивал 2021

Олимпийски шампиони наградиха призьорите на финала

viber icon

Екатерина Дафовска и Христо Марков приветстваха участниците в последния ден от зимния олимпийски младежки фестивал 2021, който се проведе на 20 и 21 февруари под връх Снежанка. Двамата олимпийски шампиони отличиха най-добрите в състезанията по биатлон, с които завърши деветото издание на форума.


В него участваха общо над 350 бъдещи спортни звезди, представители на 37 клуба от цялата страна. Те мериха сили и умения в 4 спорта: алпийски ски, сноуборд, ски-бягане и биатлон. За някои от младежите тези стартове традиционно се превръщат в своеобразни национални срещи за най-малките ни таланти в белите спортове.


В двата дни на фестивала под връх Снежанка се проведоха две отделни спортни събития: Купа „Чепеларе“ в събота, 20 февруари, и Купа „Олимпийски надежди“ в неделя, 21-ви.
Чепеларе беше представен достойно от Спортен клуб „Рожен 2016“.


По отлично подготвените писта и стрелкови рубеж в местността Язовира титлите в индивидуалния старт на 3 км с 3 стрелби отидоха на четири различни адреса. Шампиони при най-малките станаха Сияна Мъглова от „Аякс“ - Троян и Любен Любенов от Сапарева баня. При момичетата и момчета младша възраст триумфираха Йоана Джандрева от Стамболово и Иван Зарев от Боровец.


Сред официалните лица, които поздравиха участниците, бяха още генералният секретар на Българския олимпийски комитет Белчо Горанов, кметът на Община Чепеларе и дългогодишен треньор по биатлон Боран Хаджиев, Антоанета Боева – директор Дирекция „Елитен спорт“ в Министерството на младежта и спорта, Анатоли Илиев – председател на Асоциация „Спорт в свободното време“.

Всички те приветстваха присъстващите и пожелаха много успехи на бъдещите спортни звезди на България в белите спортове.


Българският олимпийски комитет награди със специален възпоменателен медал 30 заслужили деятели, спомогнали през годините за организирането на фестивала.


Бъдещите спортни звезди на България се радваха на перфектни условия и отлично подготвените трасета – както в зимния център Осогово, където започна форумът, така и под връх Снежанка, където в неделя бяха последните стартове на биатлонистите.


Всички стартове тази зима се състояха при стриктно спазване на здравните мерки.


Българският олимпийски комитет спазва традицията да включва нови и нови национални центрове като домакини на Фестивала. Първите три издания бяха в местността Картала над Благоевград, след това форумът се състоя в Банско, а после се премести над Кюстендил. Сега сред домакините на Фестивала вече се включва и родопския зимен център с региона, дал на България първата и единствена засега олимпийска шампионка в зимните спортове, един от най-прочутите и успешни курорти в белите дисциплини у нас.


Организатори на зимният фестивал, който се провежда вече девета поредна година под мотото „Да открием олимпийските надежди на България“, са Българският олимпийски комитет и Асоциация „Спорт в свободното време“.


И двете организации имат за свой приоритет развитието на спорта сред младите и насърчаването на талантите в ранна възраст. За много от децата това бяха първи стартове през зимата в пообеднелите заради пандемията спортни календари на федерациите.


От основаването си досега тези състезания са били първо сериозно изпитание за много български спортни надежди, по-късно утвърдили се в националните отбори и участвали в младежки олимпийски игри и европейски спортни форуми. Част от тях сега се подготвят за зимните олимпийски игри през следващата година в Пекин. Целта на фестивала е да допринася за популяризирането на основните олимпийски идеали, принципи и ценности на и разпространяването им сред младото поколение, както и да даде възможност за изява на младите спортни таланти.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай