71

Чепеларе посреща туристите с нова екопътека СНИМКИ

С нова и атрактивна екопътека посреща туристите това лято Чепеларе. Туристическа пътека „Пещерната лаборатория, Старата граница, пещера Топчето, пилон Рожен, изворите на река Чепеларска“ е реализирана по идея и от Марин Господинов - директор на Музея на Родопския карст, гр. Чепеларе. 

Пътеката е финансирана по Програмата за развитие на туризма на Община Чепеларе за 2024 г., съобщи Анелия Пискова от община Чепеларе. Основната цел е развитието на летния туризъм на територията на Община Чепеларе и к.к. Пампорово. Маршрутът започва от разклона за стария път за с. Левочево, кръгов е и е с обща дължина около 9 км, лек и приятен за разходки, както пеша, така и с колела или джип сафари, посочват създателите му.  Преминава през няколко интересни и емблематични места за Родопа планина.

Първата спирка е пещера „Сбирковата“, красива пещера със синтрови езера използвана в миналото за подземна лаборатория от пещерния клуб в гр. Чепеларе. Известна отдавна, през 50-те години е била любимо място за екскурзии на летуващите в к.к. Пампорово. След нея пътеката се отправя към останки от старата граница на България, както и от по-скорошни военни структури (окопи, погреби, гранични камъни и др.) изградени на същите места. Продължавайки по маркираната пътека се стига до пещера „Топчето“ известна с легендарния Капитан Петко Войвода. Той скрива в нея бойното снаряжение на командваната от него чета, включително и черешовото си топче. Излизайки на местността „Рожен“, посетителите на пътеката ще видят добилия популярност пилон Рожен, а продължавайки от ляво на постройката с кръглите прозорци по черния път, ще стигнат изворите на река Чепеларска (Чая). От там след около 20 мин. маршрутът завършва на изходна точка. 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?