44

Чепеларе посреща конгрес на BUBSPA за климатолечението

"Нарастващият потенциал на здравния туризъм в българските климатични дестинации“ ще бъде темата на Десетия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (BUBSPA), обяви на пресконференция в Пампорово д-р Сийка Кацарова, вицепрезидент на Европейската СПА асоциация и председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. Юбилейният форум ще се проведе на 11 и 12 септември в община Чепеларе.

„Избрахме тази тема, защото тя е изключително подходяща както за България, така и за региона. Здравният туризъм обхваща и онези видове туризъм, чиято основна мотивация е принос към доброто физическо, умствено и/или духовно здраве чрез използване на природните ресурси (климат, минерални води и лечебни калонаходища/медицински и уелнес дейности, които повишават психофизическия капацитет на човека“, каза д-р Кацарова.

Юбилейният конгрес ще събере експерти от страната и чужбина, представители на бизнеса, местната и държавата власт в модерния конферентен център на хотел "Перелик" в Пампорово.

Община Чепеларе е естествен домакин за дискусия за развитието на здравния туризъм в бранша, тъй като развива стратегията си „Зеленото сърце на България”, която има за цел да възроди региона като център за климатолечение заради отрицателната йонизация на въздуха. Дестинацията има вековни традиции в климатолечението, заяви д-р Кацарова.

„През септември тази година ще отбележим 90-годишнината на к.к. Пампорово. Чудесно е, че се съчетава и с юбилейния конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, на който Чепеларе ще бъде домакин“, отбеляза кметът на Чепеларе Боран Хаджиев.

„През последните две години започнахме сериозно да работим за налагането на Пампорово като целогодишна дестинация чрез климатолечението. Направихме специални програми, които са базирани на биоенергията на околната среда. Ще продължим да работим в тази посока заедно с Община Чепеларе - да развиваме тази кауза, тя е нашето бъдеще", каза търговският директор на "Пампорово" АД Таня Маринова.

Заместник областният управител на Смолян Христо Станчев припомни, че идеята за климатичния туризъм не е нова, неслучайно на територията на Смолянска област е имало т.нар. „климатични гимназии“. „Тези училища събираха деца с различни здравословни проблеми от цялата страна и им даваха много добра подготовка - както образователна, така и здравна. Да се надяваме чрез тази инициатива да бъдат възстановени подобни СПА комплекси, където могат да се лекуват и да използват този климат в нашата област и Родопите“, добави Станчев.

Експертите в бранша отбелязаха, че балнеологията e ноу-хау наследство на Европа и може да се превърне във втория фронт в борбата с CDD (хронична дегенеративна болест), да подкрепи фармацията за по-добро и всеобхватно развитие в бъдещето на здравеопазването.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?