49
Следвайте ни

Чепеларе получи официално званието Европейски град на спорта 2022

viber icon

Община Чепеларе официално получи званието Европейски град на спорта 2022. Отличието е в категория малки градове, а признанието дойде, след като делегация от Асоциацията на европейските градове и столици на спорта /ACES/ бе на двудневна визита в родопския град. 

В категорията за град до 10 000 жители Чепеларе е оценено по 12 различни критерия - инфраструктура, спорт, инвестиции в спорта, спортен календар, промотиране на продукта и други. "За нас е важно не само да видим инфраструктурата, но и самата интеграция на спорта в живота, в спорт за всички. Работата тук е професионална", каза на брифинг президентът на ACES Europe Жан Франческо Лупатели. 

"Видяхме почти 400 км спортна инфраструктура, две ски зони - Мечи чал и Пампорово, много трасета за планинско колоездене. Това е град на олимпийски шампиони, с най-голямата фабрика за ски, с перфектна локация и богата спортна история. Тук се провеждат много различни видове състезания, като Световното по ориентиране, което ще е през 2022 година", посочи Хуго Алонсо – ген. секретар на ACES Europe.

Той подчерта, че Чепеларе е спечелило приза в три различни аспекта, като основния е връщане към здравословния начин на живот, тъй като спорта е здраве. "В днешно време правителствата харчат най-много пари в здравеопазване и изследванията показват, че всяка инвестиция в спорт спестява инвестиция в здравеопазването. Следващият елемент е социалният, доколко е достъпен за всички в града активния начин на живот и спорт, което е основна работа на местната власт. И третия аспект, който е най-силен в Чепеларе, е възвръщаемостта, защото когато спорта е обвързан с туризма, то той е свързан и с опазване на околната среда и т.нар. зелен начин на живот. Качествата на Чепеларе в трите аспекта са повече от достатъчно, за да му дадем титлата Европейски град на спорта за следващата година", каза Алонсо.

Той отбеляза, че връчването на титлата води до международно признание, друго ниво на спортните ценности и включване в най-голямата спортна мрежа в света, в която има над 3000 града, с възможност за обмен и общи европейски проекти.  

Това е и емоционален инструмент на гражданите на града да промотират допълнително туризма си, посочи Алонсо. Той заяви, че Чепеларе е уникално с това, че кметът му Боран Хаджиев е тясно свързан с професионалния спорт и подготовката на олимпийски шампион - Екатерина Дафовска. Да имаш кмет толкова отдаден на спорта, това е фантастично, заявиха от делегацията. 

Според експертите, пандемията е повлияла добре на спорта, защото хората все повече осъзнават в световен план, че начина да нямаш здравословни проблеми е да си активен и да практикуваш спорт. Доказано е, че активно спортуващи генерират по-лесно антитела, отбеляза Алонсо. 

"Признанието е имидж за града, което се надявам да се отрази положително. Все пак залагаме много на спорта на децата. С всичко, което правим вдигаме по-високо нивото на Чепеларе в международен план. Ето, и след 23 години, олимпийската титла на Дафовска продължава да е актуална и да се свързва с Чепеларе. А това е стимул за младите, трябва да ги мотивираме децата да излизат и да спортуват. От общината ще направим всичко необходимо това тяхно желание за спорт да се поддържа и развива", каза кметът на Чепеларе Боран Хаджиев. 

Кметът отбеляза, че трима чепеларски спортисти се готвят за Олимпиадата в Пекин следващата година - Радослав Янков, Антон Синапов и Димитър Герджиков.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Смях

Смях

29.09.2021 | 23:57

Гробарите се кефят на награда без стойност. Таксата която взима тоя Алонсо е 15000 евро, без пари не се дава нищо подобно

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?