Следвайте ни

Чепеларе на протест заради Районния съд в града

Чепеларе на протест заради закриване на Районния съд в града

viber icon

Новината за закриването на Районния съд в Чепеларе разгневи жителите на града. И въпреки че е само проект на Висшия съдебен съвет (ВСС), който обмисля съкращаване на броя на съдилищата у нас, те са готови на протестни действия.

Местните не приемат идеята на ВВС съдът  да стане териториално отделение на този в Смолян.

„Ние сме заплашени да изчезне оттук веднага районът на нотариуса, държавният съдебен изпълнител, всичките приходи от сделки с имоти, които постъпват в общината”, обясни Тонка Димчева - сдружение „Заедно за Чепеларе”.

Хората не са заплашени, категорични са от ВВС.

По думите на Боряна Димитрова, бюрото за съдимост ще остане там, а адвокати и нотариуси ще продължават да изпълняват спокойно досегашните си задължения.

„За нас един от основните фактори е натовареността на съдилищата. И показателите ефективност и ефикасност”, коментира още тя.

В Районният съд в Чепеларе работят на щат двама съдии и 11 служители, сочат сметките на Висшия съдебен съвет. И бюджет от близо половин милион лева, като месечно там се гледат около 15 дела.

Случайното разпределение на делата е почти невъзможно при двама съдии, казват от Висшата колегия.

Хората в града са категорични и изразяват съмнение, че правосъдието няма да бъде качествено и са готови да изразят гражданската си позиция чрез затваряне на пътя.

Окончателното решение ще стане ясно към края на годината, а дотогава предстои  обществено обсъждане на проекта, съобщи Нова телевизия.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?