Следвайте ни

Чепеларе чества 20 години от титлата на Дафовска

Родопското градче ще кандидатства за Гинес с най-много участници на зимна олимпиада на човек от населението

Чепеларе ще отбележи с голямо градско тържество 20 години от олимпийското злато на Екатерина Дафовска от Нагано`98. Паметният ден за всички тук е 9 февруари. На тази дата Дафовска спечели единствената до момента титла за България от зимна олимпиада. Празникът в Чепеларе съвпада с откриването на игрите в Пьонгчанг. Церемонията от Южна Корея ще бъде предавана от 13 часа в петък на голяма видеостена на площад „Олимпийски“ в родопското градче. Преди това на връх Мечи чал ще се проведат традиционните зимни надпревари за деца в различни категории по повод на 20-годишнината от олимпийското злато на Дафовска. Поканени са всички малчугани от общината и младите състезатели от ски клуб „Пампорово“.

Кулминацията на празника ще е на площад „Олимпийски“ от 17 часа, където всички ще посрещнат Дафовска, за да си припомнят емоцията от преди 20 години. Златната ни медалистка ще бъде заедно с целия си отбор от Нагано, сред които Радка Попова, Павлина Филипова, Ирина Никулчина, Валентина Торлакова. Искаме те да си припомнят заедно върховния момент, а младите надежди на общината да се докоснат до великите състезателки, разказа Славка Чакърова, кмет на Чепеларе.

Празникът ще продължи на площада, чието име и изобразените на него пет олимпийски кръга са посветени на олимпийската победа на Дафовска. След това чепеларци и туристи ще се веселят с „Майсторите на танца“. Голяма изненада готвят децата от ОДК - Чепеларе, съобщиха от управата на Чепеларе.

„За чепеларци 9 февруари означава сълзи, радост, гордост и признателност пред труда на Екатерина Дафовска. Паметен момент от спортната кариера на Катето и миг, в който на хиляди българи звучи в главата „Олимпийски златен медал за Екатерина Дафовска… това е върхът на нашата страна…“, бяха думите на коментатора тогава. Същото чувство изпитват и към Радослав Янков, носителя на големия и малкия кристален глобус през 2016 и 2017 година. Радо ще бъде и знаменосец на българската делегация на олимпиадата в Пьонгчанг. Общо 4-ма са спортистите от Чепеларе, които ще представят България там - биатлонистите Антон Синапов и Димитър Герджиков, както и сноубордистката Теодора Пенчева, а още трима са част от делегацията“, каза още Славка Чакърова.

В Чепеларе обмислят след олимпиадата да кандидатстват за Рекордите на Гинес с най-много участници в едни игри на глава от населението. След празника в петък самата Дафовска също ще лети за Пьонгчанг.

За юбилейното тържество от златния медал в Чепеларе са изпратени покани до президента Петър Стоянов (1997-2001 г.), който я е посрещнал преди 20 години в България. Поканени са също министрите на образованието и на спорта.

Ден преди празника в родопския град ще бъде представена книгата „От Чепеларе до Нагано“, посветена на Екатерина Дафовска. Неин автор е Станимир Симеонов от сдружение „Пловдив бяга“.

На снимката: По повод 20 години от спечелването на единствения златен олимпийски медал от Екатерина Дафовска децата от ДГ - Чепеларе посрещнаха тържествено своята шампионка и пяха и рисуваха за нея. А тя обеща лично да тренира тези, които ще тръгнат по нейния път като състезатели по биатлон.

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?