Следвайте ни

Чепеларци поискаха публично извинение от Мария Капон

viber icon

„Ние живеем в планината, не по дърветата!“. Така чепеларци коментират с възмущение изявленията на депутатката от „Изправи се! Мутри вън!“ Мария Капон,  че в Чепеларе не знаят какво е ваксина.

„Не искам да отивам в Чепеларе и там да не знаят какво е ваксина, защото никой не е отишъл и хората да умират като мухи и никой да не знае от какво, а всички знаем, че е от ковид. Не искам да ходя по селата и там никой никога да не ги е питал искат ли да бъдат ваксинирани. Възрастни хора на 80 - 90 години да стоят затворени. И това са двете теми, по които аз искам да работя“, заяви във вторник, 13 април, в ефира на bTV Мария Капон.


От управата на Чепеларе пожелаха да се даде думата на фактите:


Към датата на изказването на г-жа Капон, в което тя твърди, че в Чепеларе не знаят какво е ваксина, личните лекари, действащи на територията на община Чепеларе, са поставили 461 ваксини срещу COVID-19. През 2020 г. населението на община Чепеларе е било 6897 души, по данни на служба ГРАО. От тях пълнолетни – 5993 души. Простата аритметика показва, че към момента срещу COVID-19 са ваксинирани 7,69% от пълнолетното население на община Чепеларе – при средни стойности за страната 8,24% (данните са от сайт statista.com с актуалност 11 април 2021 г.).


От месец декември 2020 г. със заповед на министъра на здравеопазването в гр. Чепеларе е разкрит Временен имунизационен пункт, който обслужва цялата община – включително и гости на общината, които са се записали за ваксинация онлайн. Доставени са достатъчно ваксини, заявките се движат с нормално темпо. На личните лекари в гр. Чепеларе РЗИ – Смолян доставя ваксините на място.


Във връзка с изявлението, че хората в Чепеларе „умират като мухи“, официалната статистика на РЗИ Смолян подава данни за 21 смъртни случая от COVID-19 от началото на извънредното положение (13 март 2020 г.).


По данни от служба ГРАО, изведени на база издадени смъртни актове в общината, в годината преди обявяването на пандемията – 2019 г. – са починали 98 човека, а през 2020 година – 109 човека. Стойностите са в рамките на обичайното, твърдят експертите от ГРАО към Община Чепеларе, което се потвърждава и от информацията на РЗИ – Смолян, според която жертвите на COVID-19 в община Чепеларе са 21 от началото на епидемията досега.


Във връзка с твърденията, че никой не знае от какво умират хората, че никой не ги е питал искат ли ваксина и че „хора на 80 – 90 години стоят затворени“:
Община Чепеларе беше първата община, в която със заповед на кмета беше наложен вечерен час във връзка с извънредното положение и предприетите мерки за възпрепятстване разпространението на COVID-19. Това се случи на 16 март 2020 година – тоест на първия работен ден след обявяването на извънредно положение на територията на Република България.
От 16 март 2020 г. до 15 май община Чепеларе действаше създаден за противодействие на епидемията Кризисен щаб, който се събираше на регулярни срещи всяка седмица.
РЗИ – Смолян своевременно подава информация за всеки пациент, починал от COVID-19.
През м. март 2020 г. във връзка с епидемията Община Чепеларе организира нова социална услуга в помощ на възрастни, трудноподвижни и самотно живеещи хора на територията на община Чепеларе, както и на лица, поставени под карантина на територията на общината. В рамките на услугата Общинската управа откри телефонна линия, на която гражданите могат да получават информация и да заявят доставка на храни и лекарства. Освен за информация и поръчки, гражданите могат да ползват посочените номера и за подаване на сигнали относно евентуални нарушения на въведените извънредни мерки.


На 17.03.2021 г. започна и раздаването на топъл обяд по проект BG05FMOP001-5.001-0218 3.1 „Топъл обяд в условията на пандемията от COVID-19 в Община Чепеларе“ по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане, финансирана от Фонд за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица. В обхвата на програмата, която ще продължи до 27.07.2021 г., попадат 328 лица предимно сред най-възрастните жители на общината.
Храната се раздавана на пунктове в гр. Чепеларе, с. Богутево, с. Острица, с. Забърдо, с. Хвойна, с. Павелско, с. Малево и с. Орехово, като „стоящите затворени“ възрастни хора си я взимат лично, а при невъзможност я получават в домовете си, посочват от общинската управа.
В срока на извънредното положение Община Чепеларе водеше постоянна информационна кампания, разпространявайки онлайн и на хартиен носител всяка изпратена от РЗИ – Смолян и Министерство на здравеопазването информация, касаеща пандемията от COVID-19 и епидемичната обстановка в България. Освен това гражданите на община Чепеларе разполагат с нормален за страната достъп до всеки информационен канал, характерен за 21 век – печатни, ефирни и онлайн-медии.


Чепеларци коментират изказването на Капон, която също е с чепеларски корени, и се чудят дали пък причина за тези злепоставящи твърдения не е фактът, че коалицията, в чийто състав е Мария Капон, на изборите на 4 април получи само 177 гласа от Чепеларе. Но, каквито и да са мотивите ѝ, гражданите на Чепеларе смятат, че е редно депутатът да поднесе публично извинение за думите си.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Браво

Браво

14.04.2021 | 19:39

Браво на Чепеларе. Тази алчна и вредна жена, трябва да бъде показвана

Отговори
10 0
итн

итн

14.04.2021 | 18:48

Дебелото пра.се се е превъзбудила .то в тяхната група само отчаяни квачки

Отговори
13 0
Afera.bg

Afera.bg

14.04.2021 | 18:40

Мария Капон и Арман Бабикян се познават много добре, не само около политическите си проекти, но имат и общи бизнес отношения. От 2012 г. до сега Бабикян и Капон често участват заедно в обществени поръчки, като почти във всяка процедура фирмата на Бабикян „Манира” ЕООД играе патерица на основния кандидат, т.е. на фирма „Декодизайн груп“ ООД, която е на Емил Капон, съпруг на Мария Капон. През 2012 г., за да участват в една обществена поръчка правят общо ДЗЗД Консорциум „Ферпойнт комюникейшън“ . Дружеството е регистрирано в Пловдив, като 90% от дяловете са на „Фернет България“ на Капон, а 10% се държат от „Комюникейшън пойнтс“ ЕООД на Арман Бабикян. Консорциумът тогава участва и печели обществена поръчка от Министерството на земеделието и храните за 362 160 лв. с ДДС, като предметът на услугата е бил „Провеждане на тематични информационни кампании по мерки от Програмата за развитие на селските райони (2007-2013 г.) Информационни кампания по ос -3 мерки 311, 312, 321, 322“. Тогава ГЕРБ са на власт, Бойко Борисов е министър председател, а министър на земеделието е Мирослав Найденов. За срок от една година на Консорциума /Капон – Бабикян/ е изплатена сумата от 356 159, 94 лв. с ДДС, а разликата до 362 160 лв. е била редуцирана от страна на Държавен фонд земеделие, съгласно писмо 93-89/10.01.2014 г. Уникалният номер на цялата преписка в АОП е под номер 00696-2012-0035. Процедурата е открита с Решение № РД-52-119 от 02.08.2012 г. Това не е единствената поръчка, в която са участвали съвместно Капон-Бабикян. И чрез своите фирми Арман Бабикян редовно е участвал в обществени поръчки, като „патерица“ на „Декодизайн груп“ ООД . Но никога досега не е показвал публично, че не е доволен от начините, по които се провеждат търговете, защото всичко вероятно е било предварително уговаряно със съпруга на Мария Капон. А сега вижте как фирмите на семейство Капон „Преодоляват недостига на средства и липсата на ликвидност, настъпили в резултат от епидемичния взрив от COVID-19“. На 09.09.2020 г. на фирма „Декодизайн груп“ ООД безвъзмездно е изплатена сумата от 10 000 лв., за да може Капон да преодолее недостига на средства и липсата на ликвидност, настъпили в резултат от епидемичния взрив от COVID-19. На 17.09.2020 г. на фирма Феър Тийм“ ЕООД безвъзмездно е изплатена сумата от 4 999,77 лв., за да може Капон да преодолее недостига на средства и липсата на ликвидност, настъпили в резултат от епидемичния взрив от COVID-19. Малкият и средният бизнес в Българи са пред фалит и все още не са си получили парите, а Капон вече ги харчи за предизборната си кампания в компанията на Бабикян и Мая Манолова… Очаквайте продължение относно тандема Капон-Бабикян, как печелят обществени поръчки години наред…

Отговори
15 0
Капонееееееее

Капонееееееее

14.04.2021 | 17:59

Тези абсолютни комплексирани реваншисти като Капоне и компанията и ще ви покажат кон боб яде ли ????????Тогава ще се хапете по гъзовете...Луди хора луда държава..

Отговори
15 0
Dinko maina

Dinko maina

14.04.2021 | 17:54

Gostericata e kato piqvici. Kade ima avanta se vpiva. Tazi van ot parlamenta. Kva promenq kato vsichki sa si tam samo Qnaki Stoilov lainoto go nema ama toi 7 parlamenta smeni.

Отговори
10 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?