Следвайте ни

Бум на желаещи помощ в Смолянско, заради дистанционното обучение

viber icon

Бум на желаещи помощ родители, които са в неплатен отпуск, заради дистанционното обучение на децата си, отчитат социалните в Смолянско, научи "Марица".

Най-много подадени заявления има в дирекцията в Златоград, която обхваща и община Неделино. Там са подадени 279 заявления и вече са отпуснати 99 помощи, съобщи Петя Пампорова, директор на РД „Социално подпомагане“- Смолян. Родителите подават заявления за месечните помощи, и тъй като извънредните мерки, заради пандемията бяха въведени от 27 ноември, за ноември те получават помощ само за един ден  - 30 ноември. 

В смолянската дирекция, която обхваща и общините Чепеларе и Баните, подадените заявления за помощта са 384, като от тях 33 за ноември, вече са отпуснати. 

В дирекцията в Мадан са подадени 174 заявления, като 79 са отпуснати.

Най-малко в региона са подадените заявления за помощта в дирекцията в Девин, която обхваща и общините Борино и Доспат. Там 102-ма родители са заявили да им се отпусне помощта, като 8 само са я получили вече.

Родителите, останали вкъщи заради дистанционното обучение на децата си, са подали заявления за ноември и декември. Декемврийския транш по тази помощ ще бъде направен на 21 декември, уточняват социалните. Социалните очакват още заявления, тъй като в социалните мрежи тече оживена дискусия на майки, търсещи начин да подадат такива.

От началото на тази седмица дирекцията в Смолян започна да раздава безплатни направления за антигенен тест за Ковид-19, тъй като Агенцията за социалното подпомагане подкрепя реализирането на национална кампания "С грижа за всеки" на фондация "Милосърдие и благотворителност", която изпраща безплатни направления. Даваме тези направления на хора, които са в нашата база от социално подпомагани по различни програми. Тъй като фондацията има сключен договор само с лаборатория "Рамос" в региона, тези безплатни направления се дават само в Смолян.

Тази година се е увеличил броя на подпомаганите в региона за отопление. Подадените заявления в региона са 10 169 и са 1137 повече от 2019 г. Отпуснали сме 8 288 помощи, днес се изплащат последните 120 заявки, каза Пампорова. Помощта е в размер на 495.80 лв.

 

 

 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?