Следвайте ни

Бум на желаещи да сменят отоплението си в Смолян

viber icon

Наблюдава се изключителен интерес към програмата, подадените заявления до 31 декември м.г.  са 1548, съобщиха от община Смолян. Управата удължава до 31 март т.г.  срока за подаване на заявления по проекта „ Мерки за  подобряване качеството на атмосферния въздух в Община Смолян“,  финансиран по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020.  Целта е да могат всички желаещи да се възползват програмата.  

На 1 юли миналата година  в МОСВ кметът Николай Мелемов подписа договор за безвъзмездна финансова помощ с министъра на околната среда и водите Нено Димов по проекта за подмяна на горивната база. Стойността му е  9 604 317,86 лв.

Смолян е сред първите общини в България, подписали договор за безвъзмездно финансиране и от  1 октомври започнаха  дейностите  от първия етап по проекта. Той е задължителен и без него не може да се премине директно към смяна на горивната база. Община Смолян очаква съдействие от гражданите по време на проучванията и обследванията, за да премине по-бързо тази фаза.

"Защитили сме висок бюджет, надяваме се в голяма степен да решим проблема със замърсяването на въздуха в града през зимата. С подписването на договора процесът по смяна на горивната база става необратим", коментира Мелемов.

Няма ограничение за подаване на заявления. Всички, които желаят могат да се включат в програмата. Изискванията са към момента хората да се отопляват на твърдо гориво и да имат желание да подменят своите отоплителни уреди с алтернативни – ток, пелети, газ и др. Условието е три години да ползват подменената горивна база, за да се постигне целта на програмата, а именно да се подобри качеството на атмосферния въздух.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?