Следвайте ни

Британският щам на COVID-19 доказан в две общини в Смолянско

Скок на заразените с коронавирус, особено в Златоград и Смолян

viber icon

Циркулацията на британския вариант на COVID-19 на територията на област Смолян е потвърден. Британският щам е установен при проби от пациенти от Златоград и Смолян. Двете общини са най-засегнати от увеличената заболеваемост от коронавирус през последните седмици, каза на онлайн брифинг д-р Мими Кубатева, директор на РЗИ-Смолян.

Тя заяви, че в областта се регистрира скок в заболеваемостта от COVID-19 и много бързо разпространение на инфекцията в последните дни.
Данните за 14-дневната заболеваемост са повишени до 400.8 на 100 хил. души, докато през миналата седмица показателят е бил 238 на 100 хил. Общо 254 са новите случаи на коронавирус в областта за седмицата. Само за последното денонощие има 64 положителни проби на хора на възраст от 19 до 88 г. Те са от общините Смолян – 31, Златоград – 14, Мадан – 10, Рудозем – 3; Девин и Баните –  по 2, Доспат и Чепеларе –  по 1.

Три жени, с придружаващи заболявания, са починали в болниците в Смолян и Златоград – на 82 и 64 г. от община Златоград и на 66 г. от 
община Смолян. 
Сред заразените през 14- дневния период са 22 души от персонала на детски и учебни заведения и 9 медици.

От Областния оперативен щаб прогнозираха, че броя на заразените ще продължи да расте в следващите 2-3 седмици. Повишен е и потокът от пациенти с положителни проби към болниците в Смолянско. Заети са около 80 % от болничните легла в региона, които са за пациенти с 
коронавирус. Със заповед на РЗИ от вчера са увеличени леглата за болни с COVID-19 в  общинските болници в Мадан - от 18 на 25 легла и в Златоград - от 20 на 30. В МБАЛ- Смолян днес се лекуват 75 пациенти, от които 8 са в интензивно отделение, а свободните места са 19. 
Областната болница има готовност да увеличи леглата за случаите с коронавирус до 154, ако ситуацията се усложни. МБАЛ-Смолян не спира плановия прием на пациенти в другите отделения.
Проби от заразени предстои да бъдат изпратени за изследване в столични лаборатории, за да се установи дали в областта има и други циркулиращи варианти на вируса.

 

 

 

 

 

 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?