49

Бойко Борисов: Парите от дерогацията да идат за по-евтино гориво на българите

Владиката освети възстановеното от руини първо класно училище в Широка лъка

Внасяме закон в Парламента срещу свръх печалбите, заяви Бойко Борисов пред медиите в Широка лъка днес на въпрос за законопроекта на ГЕРБ – СДС  за намаление на цената на бензина с 1 лв., който тази седмица планират да внесат в НС.  „Добрев и неговия екип разработиха проектозакона, който да звучи като закон срещу свръхпечалбите, които се получават от руските компании, благодарение не дерогацията, която България е издействала в Брюксел. Те печелят огромни пари, включително и от вътрешния пазар. Намалението ще се изчислява по формула на база разликата с цената на суровия петрол и трябва да включва дизела и обикновения бензин не само за гражданите, а и бизнеса, за всеки който отиде да си зареди на бензиностанция“, каза Борисов. Той посочи, че законопроекта предвижда отчисленията да се събират във фонда за енергийна сигурност и оттам да се поемат отстъпките на бензиностанциите за хората и бизнеса.

Борисов заяви, че е убеден че „от „Да, България“ ще искат да измият срама, че 6-7 месеца наблюдаваха Кирил и Асен“ и ще са първите, които ще подкрепят законопроекта срещу свръхпечалбите. „Убеден съм, че те ще са първите, които ще се включат срещу тази несправедливост, и по точно тази свръхпечалба, която Кирил и Асен гарантираха чрез дерогацията на тези компании. Те направиха такива бели, че сега никой не иска да отиде в това тресавище, в което оставиха държавата. За две години четири бюджета правиха и все нещо не им стигна, все нещо объркаха. Ще се научат ли да правят бюджет, за да спрат да обвиняват Радев или някой друг? Над 5 млрд. лв. изтекоха от джобовете на българите в посока „Газпром“ и „Лукойл“ за газ и нефт. Убеден съм, че законопроекта ще бъде подкрепен и от другите партии, защото едва ли на някой е приятно над 5 млрд. лв. да отидат в посока руската федерация по време на война, а българите да си вадят по 3.70 лв. от джоба за бензин“, коментира Борисов и заяви, че утре законопроекта ще се внесе в Народното събрание.

Делян Добрев добави: „Потребителски погледнато цената на уралския нефт преди година и половина и сега е една и съща. Тогава обаче бензина и дизела струваха 2.30 лв., а сега струват 3.50 лв. Защо ако цената на суровия петрол, на уралския нефт, е една и съща тогава и сега, сега плащаме с 1.20-1.30 лв. повече? От къде идва разликата, това левче? През месец февруари уралския нефт падна рязко надолу в сравнение с брента, с 40%. Кирил Петков и Асен Василев взеха дерогация от Европейската комисия в полза на „Лукойл“ и „Литаско“, на две руски компании. И Европейската комисия позволи нашият „Лукойл“ - Нефтохим - Бургас да работи още  2 години и половина – три години с руски петрол. Да заобиколим ембаргото така да се каже. И кой спечели от тази работа - единствено „Лукойл“ и „Литаско“, никой друг. Искаме с този законопроект тези 3 .5 млрд. лв., които останаха в полза на „Лукойл“ и Литаско заради дерогацията, да се върнат на българските потребители – те да платят 3.5 млрд. лв. по-малко  на година за гориво. Ако изчистим детайлите може в рамките на един месец да се приеме закона“.

Двамата пристигнаха в Широка лъка за освещаването на възстановеното от руини първо класно училище. Пловдивският митрополит Николай освети спасеното Първо класно училище "Свети Пантелеймон" в родопското село на литургия в църквата  "Успение Богородично", в чийто двор се намира училището. Тържеството събра много миряни от региона. Построеното през 1888 година школо отваря врати отново като Музей на духовността. В него е подредена експозиция от артефакти, документи и фотографии, свързани с историята на селото и ранното християнство., както и експозиция на картините на Владимир Рилски, дарени на селото. По време на службата владиката произведе местният свещеник отец Иван Марински, със свещена офикия, в протойерей. В сградата на училището той ще има зала за вероучение.

Над 700 хиляди лева струва възстановяването и реставрацията на училищната сграда, която е собственост на Пловдивската митрополия. Средствата бяха осигурени през 2018 година с постановление на Министерския съвет. На освещаването на възстановената за нов живот сграда на училището присъстваха освен лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и Делян Добрев, кметът на Пловдив Здравко Петров, кметът на Смолян Николай Мелемов, депутатите от ГЕРБ д-р Красимир Събев и Радомир Чолаков, бившият председател на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова и др. Кметът на Широка лъка Васил Седянков ги разведе из обновената сграда.

„Сградата беше изтърбушена и стоеше с години като паметник на безхаберието, беше опасна за хилядите туристи, които идват в селото, което е архитектурен резерват“, каза кметът на община Смолян Николай Мелемов.

Владиката благодари на Бойко Борисов, че е зачел празника и за помощта за възстановяването на училището и сградата на Екзарх Стефан. Срещу училището е родната къща на Екзарх Стефан I, за чието откупуване от ГЕРБ са дарили 100 000 лв. Предстои сградата, която вече е на Пловдивската Митрополия, да се ремонтира и да се превърне в музей на спасителя на българските евреи. Борисов обеща да говори с израелското посолство да помогне за преобразяването на сградата в музей на Екзарха и спасението на евреите, за което ще отдели средства и ГЕРБ.

 „Тези които са идвали преди години знаят, че от това училище беше останала една стена, църквата беше западнала, а сами се убеждавате, че камбаните в Родопите по друг начин се чуват, затова тук сме направили и помогнали. Никога не трябва да изтъкваме това, което сме направили, така ни учи Господ. Но днес можем да кажем на Широка лъка и гостите, че имат още един свят кът, където могат да идват“, каза Борисов.

Пред медиите той заяви, че единственият начин да има правителство е чрез контактни групи преди президента Радев да връчи мандата.

„Но трябва да сме се разбрали, че с втория мандат ще има правителство или с третия, защото аз няма как да направя правителство, стъпило върху ДПС само - не ни стигат гласовете. Две години ГЕРБ я няма. Дайте един пример за борба с корупцията по високите етажи. От сутрин до вечер се чудят как да вкарат президента Радев в играта - от страната на лошите. Хвърлят му през три месеца да прави правителство. Той не е учил за това, учил е за президент. И сега му възлагаме още задачи, защото ние не можем да се разберем. Затова казахме: "Нека се съберат контактните групи и да кажат - Асен Василев - премиер, тогава кой ще е министър на икономиката? Или ако Василев предложат за икономиката, кой тогава ще е премиер. Аз съм склонен на всичко, което ще донесе спокойствие на българите. И ще спрем да се оправдаваме с Радев. Че му натрисаме бюджета. Той е виновен за юмрука, че доведе Киро и Асен, че направи така, че политическите партии да се ненавиждат. Но в случая как да го обвиня, че не иска да направи бюджет. На мен не ми се е обаждал по никаква тема", каза Борисов. Той заяви, че е хубаво че президента е дал време, за да има разговори.  „Не стане ли по този начин, няма да стане и с втория, и с третия. И отиваме на избори - това ли искаме?, коментира той.

И добави: "Склонен съм на всичко, което ще донесе спокойствие на българите. Затова – предварително, сядат и се разбират дали ще има правителство. И тогава няма значение, с чий мандат. Но кои ще бъдат министрите, кои закони веднага ще се направят., какъв ще е животът на това правителство. Защото можем да кажем - Правителство за 6 месеца. Това е въпрос не на задкулисие, а на честна договорка. Нещо, за да е що-годе стабилно. Златно време за българите е в момента. Имаме енергия, имаме земя, военна индустрия, абсолютно всичко, за да е пълен просперитет. И вяра в Господа", заяви Борисов.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Джеръм К. Джеръм

Джеръм К. Джеръм

30.10.2022 | 18:18

Празни мисли на един празен човек

Отговори
4 1

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?