71
Следвайте ни

Болницата в Девин препълнена с ковид пациенти

Градът с пик на туристи това лято и с пик на заразени след това

viber icon

Девин отбеляза пик на туристи това лято, а сега и пик на заболели от Ковид -19, с пъти повече от всички други общини в Смолянска област. Община Девин изпревари областния център Смолян по брой заразени с коронавирус за последната седмица, сочат данните на РЗИ-Смолян. Една трета от случаите в областта, 34 от 99, са в община Девин. За сравнение случаите в община Смолян са 22. Ковид отделението в общинската болница в Девин е пълно с пациенти.

"Факт е, че наистина в Девин е много висока заболеваемостта. Пикът настъпи много бързо и за много кратък период от време много пациенти потърсиха помощ. Затова се наложи и преждевременно да разкрием легла. В момента сме разкрили максимума от 30 легла и те са пълни. Сутринта бяха 28 пациенти, днес сме приели още двама пациенти. Оттук нататък ще бъдат пренасочвани към Смолян, защото нямаме възможност за повече. Нямаме проблем с медикаменти и кислород. Персоналът както навсякъде недостига, колегите са преуморени и въпреки всичко полагат усилия. Лекуваме ковид пациенти вече втора година. 80% от медицинския персонал на болницата е включен, тъй като пациентите са много и тогава и от други структури се включват като дежурства. За разлика от предишните вълни при тази е по-ниска средната възраст на заболелите, най-много са на 50 и 60-годишна възраст. В средно до тежко състояние са, след като на ден имаме по 6-7 пациенти на кислород", коментира директорката на болницата Радка Грозданова. 

Според медиците, причините за пика на заболели са многото преминали през общината туристи от всички краища на страната, както и многото огнища, заради завърналите се през лятото работещи в чужбина от общината. 

"Много от хотелите в общината отбелязват най-голямата си посещаемост през юни и юли т.г., откакто са отворили врати, някои и преди повече от 10 години. Хотелите и базите за настаняване бяха пълни това лято, пикът на туристи е осезаем", каза кметът на Девин Здравко Иванов. 

Заради пика на заболели с коронавирус, обществените площи в града се пръскат със специален препарат, препоръчан от РЗИ. Правим и стриктни проверки на търговски обекти и заведения за спазване на мерките и работното време, каза Иванов.  

 

 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?