49

Болни от Смолян ще се лекуват на държавни цени в университетската болница в Одрин

Студенти от Родопите ще могат да учат в Тракийския университет

Онкоболни пациенти от Смолян ще бъдат насочвани за консултации и лечение в Университетската болница към Тракийския университет в Одрин. Това става възможно след подписано споразумение между Община Смолян, Търговско-промишлената палата и Тракийският университет в град Одрин, Турция.

Сътрудничеството ще е в сферите на здравеопазването и образованието, което е дългогодишна идея на директора на Търговско-промишлената палата Рабие Кьосева.

Като преводач на турски език тя се е сблъскала с болката на хората, които ѝ носят за превод епикризи, за да продължат лечението си в Турция.
На снимката: Представителите на всички страни, подписали споразумението.

„От над четири години се опитваме да направим това споразумение за сътрудничество, тъй като в Смолянската търговско – промишлена палата превеждаме много епикризи. От там тръгна идеята, тъй като превеждам тези епикризи и виждам колко им е трудно на хората да се лекуват. Хората отиват в Турция да търсят алтернативни лечения. Решихме, че можем да ги подпомогнем да имат възможност за второ или трето мнение от специалистите в Тракийския университет, с които работим още от 2001 г. Първото ни сътрудничество бе с Варненския университет, тогава пак бях инициатор за сътрудничество заедно с Тодор Згуров. През 2019 г. сключихме споразумение за второ сътрудничество с Одринската търговско – промишлена палата. Това трето сътрудничество е рамков протокол в областта на образованието и здравеопазването“, каза Кьосева. Тя посочи, че на месец превежда от 7 до 15 епикризи на хора, които искат да се лекуват в Турция. „Това означава, че ситуацията е сериозна. И тъй като преводачите са малко на турски език, всичко се поема от Палатата, и от мен. За рамковия протокол, който се подписа на 8 февруари т.г., благодаря на кмета на община Смолян, на областния управител, на болницата и на консула на Турция в Пловдив, тъй като той беше в основата това да се случи, както и на главния лекар на Тракийския университет Аптулах Кая и Рафат Гюргендерели - директор по международните дейности. Идеята е, без посредници, хората директно да ги изпращаме от Смолян в Тракийски университет и те дам да се лекуват - без оскъпяване, на цените на държавните такси на Р Турция“, каза Кьосева.

Вече е сформиран екип, който ще работи на доброволни начала по споразумението. Хирургът д-р Атанас Белчилов е определен за координатор на съвместната работа между Смолянската и Университетската болница в Одрин.

„Не само в Смолян, в цял свят, и в частност и в България, има нарастване на онкоболните, като се наблюдава тенденция на подмладяване на онкологичните заболявания. По тази причина, както и поради липсата на онкодиспансер в Смолян, е плюс за населението в областта това, което се предлага като възможност в Тракийския университет. С нашия екип от болницата ще прецизираме пациентите, които се насочват към нас и ще им предлагаме вариант за консултация или лечение при тяхно желание, за второ мнение, за последваща терапия и т.н. Има съгласието това да става на държавни цени, без оскъпяване, както става в момента в повечето болници в Истанбул. Акцентът е върху онкологичните заболявания, тъй като в България в момента системата е претоварена. Доста време се чака някой път и не е лошо пациентите да имат достъп до друга база. Това не е задължително, това е по желание, ние просто ще съдействаме“, каза д-р Белчилов.

Конкретните стъпки на пациента, за да стигне до Одрин, тепърва ще се уточняват. Екипът от болницата в Смолян предстои да посети болницата в Одрин за уточняване на подробностите и запознаване с базата. Д-р Белчилов подчерта, че ще се съдейства за лечение на пациенти от Смолянско не само с онкологични заболявания, но и за други болести.

Има договорка и за професионална обмяна на опит между двете болници във всички области, както те в Смолян, така и смолянските медици – в Одрин. Ще си сътрудничат и в областта на образованието.

„Имат големи квоти за наши ученици, които могат да бъдат студенти и без да държат изпити, могат да учат за лекари, инженери и в други специалности“, каза Кьосева.

Университетът в Одрин е основан на 20 юли 1982 и към 2007 г. има около 20 000 студенти. В университета има медицински, инженерно-архитектурен, селскостопански и филологически факултет.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
От кво са болни!?

От кво са болни!?

13.03.2024 | 17:41

От тежки болести, да пази господ!

Отговори
1 0
loss

loss

12.03.2024 | 13:57

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст!! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:--- https://e.vg/mens

Отговори
0 1
А защо само от смолянско

А защо само от смолянско

12.03.2024 | 13:12

Десетки пловдивчани се лекуват и са на рехабилитация в Истанбул И плащат десеторно повече затова от турските граждани И за посредничество!

Отговори
4 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?