Следвайте ни

Бойко Борисов и Десислава Танева са в Пазарджик заради чумата по свинете

viber icon

Премиерът Бойко Борисов и министърът на земеделието Десислава Танева се срещат с кметовете на протестиращите срещу чумата села в Пазарджишка община.

Кметовете декларираха, че няма да допуснат принудително умъртвяване на домашните прасета.

Собственици на животните излязоха на протест срещу ликвидирането им днес следобед. Хората настояват срокът за умъртвяването на прасетата да бъде до декември месец.

Стопаните смятат още, че избиването на животните им е твърде крайна мярка и липсва яснота за начина, по който се разпространява африканскат а чума по свинете. Кметове на населени места около Пазарджик също се обявиха против избиването на животните, предаде Bulgaria ON AIR.

Над 70 са населените места в района, в които домашните животни трябва да бъдат заколени до седмица. 1500 пък са домашните прасета в област Пазарджик.

Протести днес има и в други градове на страната. Сред тях е и Ямбол, където жители на няколко населени места блокираха главен път. Те настояват, че няма да умъртвят домашните си животни, защото няма доказателства за наличие на африканска чума в района и са категорични - никой не може да влиза в двора им без прокурорска заповед.

Недоволни граждани се заканват да протестират масово и на 10 август пред сградата на Народното събрание.

На извънредно заседание на областната епизоотична комисия, което се е състояло днес, е обсъдено изпълнението на всички превантивни мерки. След срещата вчера на министър Десислава Танева с кметовете на населени места в община Пазарджик и по предложение на областния управител Стефан Мирев, членовете на областната епизоотична комисия са гласували единодушно крайният срок за преустановяване на отглеждането на свине в стопанства, тип "заден двор", да бъде удължен до 11 август, включително.

Мярката обхваща общо 75 населени места в региона, които се намират в 20-километровата зона около петте промишлени свинекомплекса в област Пазарджик. След изтичане на този срок ще се пристъпва към умъртвяване на животните от компетентния орган - Областната дирекция по безопасност на храните.

 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

02.08.2019 | 19:50

Чумата ГЕРБ

Отговори
2 0
чумата

чумата

02.08.2019 | 19:27

Касапин!!!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?