Следвайте ни

Бившата на проф. Маразов се венча за младоженец на 72

viber icon

Рускиня на 76 години каза тази сутрин тържественото "да" и сключи брак със 72-годишния си любим в Дома за възрастни хора с отделение за лежащо болни в смолянското село Фатово.

Галина Розовская и Васил Василев имаха истинска, макар и скромна церемония в дома, а бракът им бе узаконен от кмета на село Полковник Серафимово Христо Мусорлиев. "Постарахме се да има всичко - пита, мед, музика, целувки и прегръдки, досущ като на младежка сватба. След сключване на брака Галина и Васил ще живеят в обща стая с баня и тоалетна. Заради пандемията външни хора не се допускат в дома, така е и за сватбата им. Бях поканен за кум, но има риск от конфликт на интереси и отказах", каза шефът на Дома Живко Билянов.

Двамата младоженци си общуват на руски език. Васил Василев е бивш учител в Художественото училище в Смолян, но е завършил в Санкт Петербург. Бившата му съпруга също е била рускиня.


Галина Розовская е бивша съпруга на кандидатът за президент от БСП и ивестен изкуствовед и културолог, проф. Иван Маразов. Двамата се запознават, като студенти в Русия. Галина идва в България с него през 1968 г. и след 10 години, през 1978 г. се развеждат. Тяхна дъщеря е Елена Маразова, която почина през 2016 г. от рак.

Когато дъщеря им се разболява, Галина пристига в България, но покрай притеснения получава инсулт и има парализи на част от тялото.Така попада в Дома в Родопите. Това се оказва и големия й късмет, защото по това време руският й паспорт бил загубен, тя твърди че това е грешка на кметството във Виноград. Направили й нов паспорт чрез посолството, но остава в България, тъй като няма живи роднини в Русия. Тя е изкуствовед и известна с колекцията си и шоу на художници, рисуващи върху коприна в стил батик.

За да пребивава в България тя трябва да плаща 825 лева годишно, за застраховка, разрешение и карта за пребиваване. Миналата година домуващите и персонала във Фатово й събраха сумата, тъй като пенсията и е 220 лв. и не покрива дори разходите й за дома и лични нужди. Галина постоянно получава дарения и грижа от персонала, за да има сносен живот.

Домът във Фатово сега отбелязва 60 години. В момента в него живеят 66 души при 90 души капацитет. Приема е забранен от месец март тази година, заради Ковид-19. 29 човека са в отделението за лежащо болни, като за 6 души се полагат изключителни грижи, със санитарна и лекарска намеса. Персоналът е 38 души.  


 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Семейство

Семейство

20.10.2020 | 00:33

Защо пишете така кратко за г-н Васил Василев? Той е изключително талантлив български скулптор и художник!

Отговори
0 0
Данъкоплатец

Данъкоплатец

02.10.2020 | 12:14

Ний им плащаме сватбите на тия уроди

Отговори
1 2
Ба си къв си про-стак

Ба си къв си про-стак

02.10.2020 | 17:49

Какво плащаш без ла-йняр?!! Фукара като тебе не може нищо да плати! А урод е била майка ти, че те е родила, мало-умнико!

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?