Следвайте ни

Бивш полицай и предприемач се изправят пред Попов в Пазарджик

viber icon

Оспорвана битка се очаква и в Пазарджик за кметското място. Пръв заяви участието си във вота наесен настоящият градоначалник Тодор Попов. След три мандата на поста той отново ще се яви като независим кандидат, ще има и своя листа съветници, както и кметове за малките населени места. Засега не се споменават други имена от неговия отбор. 

Попов е роден в Пещера на 26 декември 1967 година. Управлява от 2007-а, когато спечели първия си мандат след оспорвана битка и балотаж с дотогавашния кмет Иван Евстатиев. През 2011-а бележи втора убедителна победа, и то от първи тур. Дотогава в историята на Пазарджик няма друг кмет, спечелил втори мандат, а единственият избран без балотаж е Георги Терзов през 1992 година. Четири години по-късно преборва на втори тур кандидата на ГЕРБ Найден Шопов и печели третия си мандат.

Само три дни след Попов, точно на имения си ден - 25 март, обяви кандидатурата си и предприемачът Благо Солов, с подкрепата на коалиция. В предишните местни избори той бе един от силните опоненти на настоящия градоначалник. Класира се трети по резултати с 6345 гласа. Към момента е лидер на група общински съветници, които са опозиция на местната власт.

Особено изненадваща и необичайна бе заявката за кметския пост на Арлин Антонов, бивш директор на полицията в Пазарджик, останал в спомените на местните със зрелищна акция срещу ромската престъпност през 1992 г. Той се кандидатира с постинг във Фейсбук, без да оповести другаде намеренията си. Първоначално мнозина не повярваха, а в коментарите си питаха дали това не е фалшив профил.

Бившият топ полицай също претендира да става кмет не за първи път. Предишният му опит е от 1995 г., тогава се стига до единствения досега в България балотаж между трима претенденти ​- Арлин Антонов, Слави Генов и Панайот Ляков.

ГЕРБ и БСП ще заложат на надпартийни кандидатури. Втората голяма изненада за вота наесен бе издигнатият от управляващата партия кандидат-кмет ​-комисар Иван Панайотов. Той е дългогодишен огнеборец с над 36 г. стаж в ръководството на пожарната. Номинацията стана факт два дни след излизането му в пенсия, след като навърши 60.

Факт е, че в местната общност Панайотов се радва на голямо уважение и симпатии, има кристална биография, доказан професионалист и има всички шансове за високи резултати от изборите. 

БСП, десните партии и АБВ все още не са издигнали свои кандидати за Пазарджик. 

Малко са и потвърдените претенденти за кметските места в малките общини. Досега категорично са заявили участието си в изборите досегашният кмет на Панагюрище Никола Белишки (ГЕРБ), колегата му и съпартиец от Велинград Костадин Коев, Марин Рачев от Септември също бе номиниран от управляващите. Червените са посочили само един свой кандидат - 54-годишния електроинженер Тодор Радев. За него почти нищо не се знае, тъй като е нов играч на политическата сцена, а от партията засега са оповестили оскъдни данни от биографията му.

 

  

Още от категорията

Виж всички

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?