Следвайте ни

Битови отпадъци от хотели запушили шахтата в Пампорово

viber icon

Битови отпадъци от хотели, които са си заустили отпадните води в канализацията под главния път на входа на Пампорово, са една от причините за запушването, заради което шахта се превърна в гейзер и заледи пътя. Припомняме, че, заради ледената река от шахтата, пътя на входа на Пампорово беше затворен, а днес е проходим в едната лента.

"Канализацията за отпадни води под републиканския път е запушена и не може да поеме водата от деретата. В нея за заустени канализации на някои от хотелите и тя е запушена не само с наноси, а и с битови отпадъци. Буквално извираше от шахтата и цялата вода се стичаше по републиканския път. Поради ниските температури тази вода замръзна. Вчера започнахме отпушване на шахтата със специализирана машина, която дойде от Пловдив. Ние нямаме подобна техника в региона. Вертикалната част от шахтите вече е отпушена. Днес се отпушва хоризонталната част на канализацията под републиканския път. Прогнозите са, че до края на деня канализация ще бъде отпушена и пътя ще бъде отворен и в двете ленти", каза областният управител Недялко Славов.

Той обясни, че пътя е бил отворен в едната лента в последните дни, като водата е насочена към дъждовни шахти с чували с пясък.

Трайно решение за възстановяване на канализацията ще се търси от община Чепеларе, която вече готви работен проект за кандидатстване пред Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Лакомията

Лакомията

20.01.2021 | 14:29

Tия мутри там не се наядоха, свиди им се да развържат кесията за качествен ВиК проект и изпълнение!

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай