Следвайте ни

Биляна Сиракова стана библиотекар на годината в Смолянско

viber icon

Под патронажа на областния управител на област Смолян Недялко Славов се проведе конкурсът „Библиотека на годината” и „Библиотекар на годината”. Победителите бяха наградени в чест на Деня на светите братя Кирил и Методий, когато библиотекарите честват своя професионален празник. По този повод в Регионална библиотека „Николай Вранчев” – гр. Смолян се проведе Регионален форум „Съвременният поглед върху библиотеката и библиотечната професия“ и се състоя тържествена церемония по връчване на годишните награди. 

С годишната награда „Библиотека на годината“ бе удостоена библиотеката при НЧ „Христо Ботев - 2000“ – гр. Рудозем. Тя разполага с фонд от 11 526 единици. Посещенията през изминалата година са 1 073, а заетите библиотечни материали – 1 922 броя. От 2010 г. в библиотечното помещение е обособен компютърен кът с 5 работни места, осигурени по Програма „Глобални библиотеки“. През 2020 година библиотеката е получила 1 208,53  лв. финансова помощ от Министерството на културата по програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност“. През изминалата година библиотечният фонд е обогатен със 110 нови книги, благодарение на одобрен проект по програма на Министерство на културата. Библиотеката активно участва в културния живот на община Рудозем, чрез дейностите, които реализира, както и ползотворното сътрудничество с ЦОП – гр. Рудозем, ДЦДМУ „Слънце“ – гр. Рудозем, СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Рудозем и ДГ „Снежанка“ – гр. Рудозем.

Биляна Сиракова, която е  библиотекар в НЧ „Никола Й. Вапцаров - 1997“ – с. Средногорци, общ. Мадан е носител на годишната награда „Библиотекар на годината“.  Сиракова работи в НЧ „Никола Й. Вапцаров - 1997“ – с. Средногорци от 2005 г. като ръководител на група за автентичен фолклор. От 2006 г. до 2009 г. заема длъжността организатор - дейности, а от 2010 г. е библиотекар в читалището. Участвала е в обучения към Програма „Глобални библиотеки“. Участва в създаването на групи по интереси към библиотеката – Клуб „Съхрани българското“, кръжок „Сръчни ръце“, които ползват ресурсите на библиотеката, подкрепят и участват в библиотечните инициативи. Работи с деца и ученици. Работи в партньорство с културни институции и творци, училища и детски градини. В професионалните си изяви показва висок професионализъм, иновативност и творчество. Биляна Сиракова има личен принос за силното присъствие на читалищната библиотека в живота на местната общност, реализирайки културни и образователни събития, включени в Културния календар на библиотеката.

Заместник-областният управител Андриян Петров връчи наградите, колекция от книги и грамота за Библиотеката при НЧ „Христо Ботев - 2000“ – гр. Рудозем и дървена пластика и грамота за Биляна Сиракова, библиотекар в НЧ „Никола Й. Вапцаров - 1997“ – с. Средногорци. Петров поздрави и пожела здраве и успехи на всички библиотекари, от свое име и от името на областния управител Недялко Славов. 

Родопската певица Златина Узунова в съпровод на гайдаря Петър Янев зарадваха с музикалните си изпълнения присъстващите.

Наградите „Библиотека на годината” и „Библиотекар на годината” са учредени от Областна администрация Смолян и Регионална библиотека „Николай Вранчев“ и се връчват ежегодно за постижения през предходната година.

 

 

 

 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?