Следвайте ни

Берачи остъргват планината и оставят животните без храна

viber icon

Горски, дърводобивни фирми, туристи с организирани и неорганизирани преходи, берачи на гъби, на билки, ловци, рибари, баирите на Родопите буквално "врят" от народ през лятото. Шумотевицата, която вдигат хората, е голяма. Така под сурдинка дългогодишни горски описват ситуацията в последните години в планината. На моменти, когато има гъби и заедно с дърварите, в гората има население повече, отколкото в населените места.

"Мечките вече дори не се стряскат от резачките, свикнаха с тях. Хората си мислят, че са станали повече, като ги виждат по-често. Всъщност хората са станали повече в гората", коментира лесничей.

Тази година се стигна и до износ на три мечета от Родопите в парка в Белица, за да бъдат спасени. При акции екипът на екоинспекцията в Смолян прибра трите сирачета преди около месец.  В тясно сътрудничество фондация „Четири лапи“ и Екоминистерството дадоха на мечетата шанс за живот в дивата природа, като ги прехвърлиха в ARCTUROS - центъра за рехабилитация на кафяви мечки в Гърция.

Ако родопчани недоволстват за мечките, то не е срещу четириногите, а срещу институциите. Тази година само край смолянското село Могилица бродят 12 мечки, край боринското Буйново - също толкова. Всяка година в целия регион има щети от нападения на мечките, които слизат все по-близо до населените места. Повечето местни обаче не искат те да бъдат убивани, а разселвани.

За това настоява от село Давидково Татяна Чолакова, която преживя тримесечна обсада на къщата си от мечка миналата есен. Вярващи хора не искаха тя да бъде убивана, а изселена. "В България няма ефективна система за контрол за защита на вида и намаляване на риска от сблъсъка хора и животни. Туристите и берачите влизат в планината като за последно,  не се съобразяват да оставят и на мечките храна. През лятото пристигат цели бусове, влизат с касетки в гората и каквото могат да вземат от планината, го взимат. Берат с касетки от борови връхчета, та до магарешкия трън, всичко се остъргва от планината. То за родопчани не остава, камо ли животните да хапнат. Как няма да нападат домашни животни тогава? Местните си пазят гората, но и на търгове се пускат външни дърводобивни фирми, които влизат и унищожават тотално цели хабитати на растения и животни", казва Татяна Чолакова.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?