Следвайте ни

Бедствие над Девин! Горят 100-годишни дървета, пламъците обхванаха 2000 декара

Горят и 100-годишни дървета.

viber icon

От 20 до 100-годишни дървета горят над Девин в пожара, който е обхванал близо 2000 декара, съобщи шефът на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Симеон Цървуланов.

"В момента е спокойно, нямаме високи пламъци, няма разпространение извън периметъра на обхванатото от пожара от вчера. Вътре горят от 20 до 100-годишни дървета, предимно бял бор. Обхванатата от пожара площ е около 1000 декара горска територия и още толкова селскостопанска територия, тоест наближават 2000 декара. Теренът в местността е силно пресечен, така че вътре в този периметър има и доста необхванати от пожара декари. Има път и дере, пожара ги е прескочил. Засега няма да се вика вертолет, няма необходимост", каза Цървуланов.
През нощта пожара е охраняван от пет екипа от горското стопанство, разпределени по периметъра, за да може, където се разгори, да го претупват и да го спират. "В момента локализираме по периметъра, обхождаме пожара, където е низов - в тревата, спираме разпространението с ивица. Още е рано да влизаме да гасим вътре. За мен е най-важното хората, които гасят, да се приберат здрави, затова засега е рано да се влиза вътре. Няма засегнати сгради и имоти, няма опасност за вилна зона", каза Цървуланов. В площта на пожара има три вили и овчарник с 200 овце, които са спасени. 
Пожарът над Девин тръгна във вторник по обяд, по първоначални данни от селскостопански фонд, на 13 км от Девин зад телевизионната кула в местността Лисичево, посока Баракли. Гасенето се извършва от над 100 души - огнеборци, горски стражари от Държавното ловно стопанство "Извора" и доброволци. Изключителни усилия коства на всички участници гасенето, защото е на труднодостъпни места и се налага да се прави на ръка, казват огнеборците.

Снимката е от изгорели площи в периметъра на пожара.

 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?