Следвайте ни

Бедствено положение в Неделино! Цялата община е на воден режим

viber icon

Община Неделино обяви бедствено положение заради безводието. Извънредната ситуация засега е с 10-дневен срок и обхваща цялата община. Причината е, че обемите на изворите и резервоарите, от които се снабдяват населените места, са намалели драстично.

"Бедственото положение на територията на община Неделино е обявено поради намаляване на водния дебит на всички водоизточници, които осигуряват водопотребление на община Неделино, продължителното засушаване и метеорологичната прогноза в дългосрочен план, която не дава данни за вероятни валежи до края на месец септември", се казва в заповедта на кмета на Неделино Боян Кехайов.

Напълно е празен резервоар „Черешка“, на 5% е резервоарът Козарка – Крайна, на 10% са запасите в Изгрев, Еленка и Върлино, на 15 % в Кундево, на 20% в Гърнати. Високата зона на Неделино е с 20% вода. На 40% е резервоар „Деделянска бърчина“. 

Воден режим е въведен от 4 септември. Екипи на общината и ВиК търсят нови водоизточници и пренасочване на съществуващи към опразнените резервоари.

Кметът на общината е отправил искане  да се пренасочи вода от помпена станция „Малиево“ в село Старцево.  Със заповед на Кехайов е  започнало предпроектно проучване за изграждане на хидрофорни системи, които да се монтират в училищата и детските градини.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?