1939

Басейните в Девин с по-солени цени, но и с промоции

Входът за външните басейни в Девин е на цени от 12 до 15 лв. за възрастен, за деца е по-евтино. В момента тече проверка и категоризиране на басейните, но всички работят, каза пред "Марица" кметът на община Девин Здравко Иванов.

Туристи има, но тепърва се очаква да пристигат, а местните се надяват това лято да е по-силно от предишното, когато заради Ковид-19 хората бяха по-малко. Външни басейни с добро качество имат комплекс "Чилингира" на пътя Кричим - Девин до язовир "Въча", елитните хотели "Орфей" и "Исмена", които предлагат и лековитата минерална вода от извора на Беденски бани, работи и "Аквапарк Персенк" с куп външни водни атракции, няколко басейна, един от които с минерална вода. Отделен извор с минерална вода ползва комплекс "Струилица", който е в чудно красивата местност над Девин, прочута с екопътеката над самата река и водопада Пръскалото. Там цената за вход към двата басейна и джакузито е най-висока - 15 лв. за възрастен. В ​аквапарка в петък, събота и неделя възрастните влизат срещу 12 лв. и още 6 лв. за шезлонг. Спрямо миналата година входът е скочил с 2 лв., а наем​ът на шезлонга - с левче. Децата могат да посещават аквапарка за 6 лв. През делничните дни входът е доста по-евтин - 7 лв. за възрастен и 4 лв. за дете. В СПА хотел "Орфей" цената за басейните от 8 лв. е повишена на 12 лв., като няма разлика в делнични и почивни дни. 

През лятото работят и вътрешните басейни на хотелите "Персенк", "Девин", "Орфей" и "Исмена". Общинската баня при извора на Беденски бани, където хората правят лечебни процедури и плажуват, е с вход 3.60 лв. Община Девин има чисто нов общински басейн в центъра на града, изграден с кредит за 650 000 лв., но той стои затворен втора година. Търсим наемател с дългосрочен договор за него, тъй като издръжката на година е грубо около 100 000 лв., които с бюджета на управата не можем да си позволим и затова не го пускаме, казва Иванов. 

 

Местната вода успокоява и подмладява

Като балнеоклиматичен курорт град Девин е известен най-вече с чудесните свойства на минералната си вода, която спокойно може да конкурира френската “Перие”. В региона на Девин от няколко сондажни хидр термални източника бликат минерални води с аналогичен химичен състав, но с температура от 37 до 76 градуса и значителен общ дебит около 83 л/сек, или повече от 7 милиона литра в денонощие.

Поради своята хипотоничност те са особено подходящи за питейно балнеолечение при бъбречно-урологични и стомашно-чревни заболявания. При външно прилагане на минералната вода може да се постигне намаляване на артериалното налягане, овладяване на ставната болка и подобряване на функционалното състояние на ставите, редица кожни заболявания, както и заболявания на нервната, отделителната, сърдечносъдовата и половата система.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Елма

Елма

19.07.2022 | 16:28

И къде са промоциите, че не разбрах?!

Отговори
5 0
Елма

Елма

19.07.2022 | 16:08

И къде и колко са промоците, че не разбрах, господа журналисти!

Отговори
5 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?