49
Следвайте ни

Българчета от Хайделберг научиха как се прави пита за Коледа

viber icon

РИМ „Стою Шишков“ – Смолян проведе поредния онлайн урок по родолюбие с българчета, живеещи в чужбина. Този път той беше на тема „Зимни обичаи в Родопите“. В урока участваха учениците и техните родители от Първото българско училище „Българче“ в Хайделберг, Германия.

В седми поред виртуален проект за партньорство на Смолянския музей с български училища в чужбина и за втори път с училище „Българче“ от Хайделберг по инициатива на училищния директор Елена Добрикова музеят посрещна през камерите си 111 семейства на български ученици от Хайделберг и ги запозна с обичаите в Родопите за посрещане на Бъдни вечер, Коледа и Нова година.

Музейният екскурзовод Анна Болгурова показа, а нашите сънародници в Германия, всеки в своя дом, заедно приготвиха постна пита за Бъдни вечер. Научиха се как да я омесят, как да я украсят, как да сложат паричка и дрянова пъпка за късмет, как да изпекат обредния хляб. Научиха още за кадената вечеря на Бъдни вечер, за бъдника, за символичните ястия на трапезата, за коледарите и коледуването. Музейните специалисти показаха как се правят сурвачките, а малките музейните приятели и помощници Величка Стоева и Иван Болгуров демонстрираха обичая сурвакане. Имаше и песни, и наричания. Представен беше и нов музеен продукт – филмът „Родопски сурвакари“, специално създаден за онлайн срещата.

 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?