Следвайте ни

Баба Мария дари църква с огромен гоблен за Рождество Христово

viber icon

82-годишната Мария Купенска изненада кмета на Смолян Николай Мелемов с уникален гоблен "Тайната вечеря", пресъздаващ едноименната картина на Леонардо да Винчи. Гобленът е с размери 60 см на 160 см. Той беше занесен в кабинета на кмета от възрастната жена и още две придружителки от Дома за възрастните хора в смолянското село Фатово, където живее в момента Купенска.

Картината на Леонардо да Винчи я вдъхновила преди 40 години. Гобленът шила цели три години. "Аз съм християнка и винаги съм се възхищавала на твореца Леонардо да Винчи. Затова реших да избродирам този гоблен и да го даря на църквата", отбеляза Мария. Нейната воля е градоначалникът да го дари от нейно име на храм „Св. Висарион Смоленски“ за предстоящия светъл празник Рождество Христово. 

Мелемов се свърза с ктиторката на църквата Здравка Баткова и я информира за дарението. До Рождество Христово гобленът ще бъде предоставен на храм „Св.Висарион Смоленски“, а Мария ще получи документ за дарението. Мария е от Габрово. През живота си дейно се занимавала със спортни танци и ушила десетки гоблени. Тя е дарявала и други гоблени на православни храмове. Дарила гоблен и на Дома, а с друг е украсила стаята си. 
"Гоблените са една от големите страсти в живота й. Вдъхновена е да ушие още гоблени, след като си смени диотптъра на очилата. Вече си е подготвила основи за тях", каза шефът на Дома Живко Билянов. 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай