Следвайте ни

Баба Мария дари църква с огромен гоблен за Рождество Христово

viber icon

82-годишната Мария Купенска изненада кмета на Смолян Николай Мелемов с уникален гоблен "Тайната вечеря", пресъздаващ едноименната картина на Леонардо да Винчи. Гобленът е с размери 60 см на 160 см. Той беше занесен в кабинета на кмета от възрастната жена и още две придружителки от Дома за възрастните хора в смолянското село Фатово, където живее в момента Купенска.

Картината на Леонардо да Винчи я вдъхновила преди 40 години. Гобленът шила цели три години. "Аз съм християнка и винаги съм се възхищавала на твореца Леонардо да Винчи. Затова реших да избродирам този гоблен и да го даря на църквата", отбеляза Мария. Нейната воля е градоначалникът да го дари от нейно име на храм „Св. Висарион Смоленски“ за предстоящия светъл празник Рождество Христово. 

Мелемов се свърза с ктиторката на църквата Здравка Баткова и я информира за дарението. До Рождество Христово гобленът ще бъде предоставен на храм „Св.Висарион Смоленски“, а Мария ще получи документ за дарението. Мария е от Габрово. През живота си дейно се занимавала със спортни танци и ушила десетки гоблени. Тя е дарявала и други гоблени на православни храмове. Дарила гоблен и на Дома, а с друг е украсила стаята си. 
"Гоблените са една от големите страсти в живота й. Вдъхновена е да ушие още гоблени, след като си смени диотптъра на очилата. Вече си е подготвила основи за тях", каза шефът на Дома Живко Билянов. 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?