2374

Атанас Атанасов пред "Марица": Родопите имат огромен потенциал, вдигаме с 30% заплатите на служителите в НИНКН

В първия по рода си форум "Развитие" на тема "Родопите - предизвикателства, перспективи и стратегии за растеж", организиран в село Баните, област Смолян, от "Марица",  "Хермес медиа" и Министерството на културата, министърът на културата Атанас Атанасов се присъедини към мнението на участниците, че бъдещето на Родопите се крие освен в подобряване на инфраструктурата, свързаност, икономика, качество на живот, но и в популяризиране на местните брандове и развитие на целогодишен туризъм. 

Родопите и Смолянският край имат огромен потенциал да развиват културен и исторически туризъм, заяви по време на форума Атанас Атанасов, министър на културата в оставка.

"Тук има всичко - традиции, запазени марки, като родопската песен и гайдата, самодейни творци, живи читалища, архитектурни, исторически и природни забележителности. Няма човек, който да не се върне в Родопите, ако веднъж е стъпил в планината. Въпросът е как да презентираме по-добре уникалните дадености, които регионът има, за да развива културен туризъм. Той може да се превърне в основен поминък за много хора", каза Атанасов. Той заяви, че Министерството на културата ще продължи да подпомага с различни програми читалищата и самодейните трупи и театри, но пари ще се дават не на калпак, а за наистина качествени проекти. 

Във връзка със затрудненията на общините и физическите лица в опазването на старите къщи и други паметници на културата, предизвикани от бавните процедури и липсата на специалисти от НИНКН по места, Атанасов обяви, че на последното заседание на МС е прието постановление, което отчасти ще реши проблема със заплащането и съответно привличането на експерти. Според министъра системното недофинансиране и орязаният щат са били причина преписките в НИНКН да се движат бавно. Скокът на заплатите е средно с 30%, а се търсят възможности и за откриването на нови щатове.

Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата.    

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
УМЕН

УМЕН

11.07.2022 | 16:32

Тези изказвания са заплаха за националната ни сигурност....

Отговори
2 0
222

222

11.07.2022 | 11:37

тези боклуци още ли не са хванали влака за село

Отговори
4 0
тц Тц

тц Тц

11.07.2022 | 11:20

Още една любовница на властта наместила се ни обеснява нещата

Отговори
4 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?