49

Атанас Атанасов: Читалищата са вратата към културния живот в малките общини

Развитието на туризма и културата в Родопите трябва да вървят ръка за ръка, а читалищата, които пазят и надграждат традициите, могат да са активна част от процеса. Това обясни министърът на културата в оставка Атанас Атанасов по време на форум "Развитие" в Баните.   

"Държавата трябва да провежда целенасочена политика за децентрализация на културните събития. Тази дискусия например можеше да се проведе в Смолян, което щеше да е много по-удобно за всички. Но ние избрахме община Баните, за да покажем на хората тук, че министерството ги подкрепя, живее с проблемите им и търси начините за тяхното решаване. Това казва достатъчно за политиката, която този кабинет и Министерството на културата следват", обясни Атанасов. 

"Що се отнася до читалищата, които са важни за опазване на духа и традициите в Родопите, те трябва да са активни и ние ще им подадем ръка. Бюджетът на програмата за организиране на фестивали, чествания и събития е увеличен близо 6 пъти, за което трябва да благодарим и на Министерството на финансите. Преди 2 седмици направих справка и се оказа, че до момента сме одобрили 88 проекта, като близо две трети от тях са извън столицата, което е много важно за мен и моя екип. Това е пример как държавата може да стимулира хората по места и на практика е децентрализация в действие", каза още министърът на културата в оставка.

Атанас Атанасов посъветва общините и регионите като Родопите да бъдат проактивни в посока кандидатстване с проекти в Национален фонд "Култура". "Един от компонентите в проект 42 по Плана за възстановяване е свързан точно с работата с общини и културните им календари. Важно е да кажем, че вратата на Министерството на културата винаги е отворена за вас. За съжаление, читалищата са един вид неправителствени организации и като такива министерството не може да се меси в дейността им. Единствената реална и директна връзка между нас и тях са библиотеките в тях, които са към Министерството на културата и за тях можем да отпуснем средства. Тоест, за съжаление, няма как да финансираме директно тях и дейностите им", каза още министър Атанасов. Той обясни, че в Национален фонд "Култура" е създадена специална програма с 5 милиона лева бюджет и така заложени критерии, че по нея да могат да кандидатстват и читалищата. По тази програма са кандидатствали над 300 читалища от цялата страна. "Това е един начин, по който намерихме път да финансираме тези организации по места, но само тези, които показаха реални проекти", заяви министърът. И добави, че читалище не се прави само когато изчистиш една сграда, сложиш нова дограма и боядисаш фасадата. "Подобни проекти сме виждали много - чисти и спретнати сгради, които стоят празни и в тях не се случва никаква културна дейност", категоричен беше Атанас Атанасов.

Според него културният туризъм е огромен шанс за целия регион. Всички населени места в региона имат собствен потенциал да предложат уникален културен продукт на туристите. 

Община Баните е добър пример в тази насока, тъй като местната власт от няколко години работи активно с читалищните колективи и през лятото предоставя сцена на площада за техни изяви. 

Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата.  

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Чичо

Чичо

16.07.2022 | 10:21

А бело има ли в училище . Мушморок надрусан .

Отговори
1 0
767

767

12.07.2022 | 17:48

Този безличен наркоман даже не го и коментират

Отговори
4 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?