Следвайте ни

Астралните близнаци на "Марица" Ариф Караибрахимов: Деца на прехода сме, не се плашим от промени

viber icon

"Родени сме в началото на прехода, така че с моя живот го преминах целия досега. Наследихме най-доброто от предишния строй и най-доброто от демокрацията, затова се справяме с живота." Така обобщава битието и житието на набор 1991 Ариф Караибрахимов от смолянското село Търън.

Ариф е астрален близнак на новата "Марица". Роден е на 3 юни 1991 г. Младият мъж признава, че не е живял лесно във времена на постоянни промени и несигурност, но е оптимист за бъдещето. "Имах невероятно детство в Търън. Селото ни е известно с трудолюбиви хора, с железни морални ценности. Приключенци бяхме. Строили сме си къщи на дърво, хващали сме риба с голи ръце, работили сме от малки по баирите и това ни е направило борбени", казва Ариф.

Когато е на 11, заедно със свой приятел родопчанинът спасява дете от удавяне. Ариф учи до VIII клас в училището в Търън, което се слави с отлични традиции и конкурира градските училища. Завършва елитната Професионална гимназия по икономика в Смолян.

"Безкрайно съм благодарен на класната си Цонка Маркова - Шефчето. Тя ни научи да мислим, за много неща от живота ни отвори очите", казва Ариф. Искал да стане полицай, но не го приели в Симеоново. Записал  право в Пловдивския университет.

Тогава не се влизаше лесно в университет, но аз бях с отличен успех от матурата по български език и изкарах много висок бал на изпитите", казва Ариф. Завършил е семестриално и тази година смята да си вземе изпитите и да се дипломира.

На Пловдив е посветил 12 години от живота си. Започнал като барман в заведение в ЖР "Тракия", а след това бил мениджър в хотел "Тримонциум". 

Кризата в бранша по време на пандемията го върнала в Смолян, където  иска  да започне работа и да създаде семейство.

Ариф винаги гласува, но не харесва политиците, независимо от боята им. "Политиците са такива, защото го позволяваме ние, гражданите. Ако имат кусури, има ги и народът ни. Ако те са тарикати, то и народът е от тарикати", смее се Ариф.

Харесва вестник "Марица", макар да не знаел досега, че са връстници. "Голям вестник, има какво да прочетеш, има стандарт в него, но вестниците все по-малко се търсят. "Марица" обаче е име и независимо от времената вярвам, че ще има достойно място като медия в страната. Родените на 3 юни сме любопитни, дейни, обичаме свободата, гледаме и сме в крак с бъдещето", казва Ариф, който планира да опише живота си в книга.

 

Светлозара Лазарова: Трябва да извадим децата от света на устройствата

За мен животът е тук и сега. Деветдесетте години, в които съм родена, са период на много перипетии и неочаквани обрати.

Никога не съм била възпитавана да гоня цел, а в това да изминавам пътя си с гордо вдигната глава, казва Светлозара Лазарова от Карлово. Тя е връстница на новата "Марица" - родена е на 3 юни 1991 г. Завършила е  Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Работи в новините на БНТ 2, сценарист в няколко известни телевизионни формата, сред които „Игрите на 90-те“, „Игри на волята“.

Именно това е и разделителната линия в обществото ни - едни имат повече материални цели и не се оглеждат върху какво и кого стъпват, за да ги постигнат. Но тези, които „играят по правилата“, стигат по-далеч. Това се случва само при тези, които не си позволяват да се предадат, смята Светлозара. 

Последните 10 години на безпрецедентна глобализация създават нови възможности за младите хора. За нас вече няма граници. Медиите се променят главоломно.

Новините са при нас на секундата. Въпросът е можем ли да отсяваме и именно това е причината авторитетните, проверени и обективни източници на информация да все по-ценни в днешно време, смята младата журналистка.

Убедена е, че всеки възприема свободата по различен начин, но за родените във възрожденски градове това усещане е изключително силно.

"Годините в медиите ме промениха. Радвам се, че чрез репортажите си съм успявала да направя живота на някои хора една идея по-добър. Това не е романтичен процес, а сблъсък с институции, бюрокрация - обяснява Светлозара. - Всеки от нас избира как да променя света, без значение дали имаш висока трибуна, или само един човек до себе си. Да дадеш на хората нещо позитивно, е най-ценното, казва младата дама от Карлово. 

Напоследък посвещава доста време на проекта „Игрите на 90-те“. Заедно с партньора си  Сами Догмуш припомнят на сегашните малчугани как са играели навремето сегашните възрастни. Като част от журито на национален литературен конкурс Светлозара е разтревожена от това, че днешните деца порастват прекалено бързо. Заровени в света на телефоните, те виждат живота много сив. Смята, че е дълг на възрастните да ги извадят от устройствата и да ги върнат към реалните случки и събития. 

Регионалните медии са най-важното звено от медиите, защото показват проблемите на истинските хора, смята  младата журналистка. Въпреки че живее в столицата, редовно посещава сайта на вестник  „Марица“.

Според нея информацията е представена обективно и многостранно, дава и бонус точки за платформата, която е user friendly, което е ключ към привличане на млади читатели.

"Винаги съм харесвала подхода, по който вестниците предоставят информацията с предистория и причинно-следствена връзка. Именно това е силата им.  През социалните мрежи ни залива информация, но тя не е знание. Т.е. даваме от времето си, но не получаваме оръжието, което ни дава знанието", казва връстницата на "Марица".

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?