71

Асфалтират пътя към ГКПП "Рудозем" от гръцка страна

В Гърция вече се полага асфалт по отсечката от село Димарио до границата с България при ГКПП "Рудозем". Тя е дълга около 10 км като включва няколко моста и виадукти. "Полага се първи пласт асфалт. Има разположени машини по трасето, които работят усилено", каза кметът на община Рудозем Румен Пехливанов. Новината обиколя бурно профилите на родопчани в социалните мрежи. Хората пишат един през друг, че е дългоочаквано.

Трасето следва готов път по долината на река Сушица за град Ксанти. От българския пункт до Ксанти разстоянието е едва 44 км. 

Сградата на ГКПП "Рудозем - Ксанти" и съпътстващата инфраструктура на българска територия са изцяло завършени, като той е сред най-модерните гранични съоръжения в България. Пунктът е изграден от Областна администрация – Смолян, по проект с ръководител инж. Момчил Караиванов. През юни т.г. му направиха последните тестове. Пунктът е предвиден както за леки, така и за товарни автомобили, за разлика от пунктовете при Маказа и Златоград. 

Въпросният пункт за Гърция беше договорен през далечната 1995 г.и фиксиран в спогодба, подписана година по-късно при управлението на правителството на Жан Виденов. След бурни прения в парламента България се задължи за сметка на откриването на 3 гранични пункта да дава 30% от годишния отток на река Места до 2026 г. Съседите се възползваха от спогодбата и построиха 3 язовира в долното течение на реката, но с огромно закъснение пуснаха два от трите пункта - Илинден и Маказа. Третият  - с Рудозем изпусна куп срокове за отваряне. Цялостното изграждане от гръцка страна на новия довеждащ път до граничния пункт се предвижда да завърши не по-рано от края на 2023 г. Именно с пълното завършване на пътя към момента се свързва и отварянето на ГКПП край Рудозем за трафик. По трасето от гръцка страна в най-напреднал етап на изграждане е лотът, свързващ гръцкото село Димарио със самия пункт. Очаква се той да бъде завършен в края на септември тази година.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?