Следвайте ни

Арт фестивал в Старо Железаре сбъдва утопията за селото

Художниците Катажина и Венцислав Пирянкови разкриват невероятен свят в картини по белите дувари

viber icon

Старо Железаре  ни повежда към мечтите ни за по-добро бъдеще и ни връща копнежа по миналото с уникалния фестивал на уличното изкуство. Да живее новият прекрасен селски свят, ни казват неговите създатели и организатори артистите Катажина и Венцислав Пирянкови. Преди пет години те за първи път изрисуваха  върху белите дувари на Старо Жлезаре местните герои баба Велика и  дядо Йордан   заедно с Ангела Меркел, Обама и Тодор Живков. През следващите години броят на лицата – хора от селото и от световния политически, бизнес и арт елит станаха няколко пъти повече. А студентите от школата на Катажина и Венцислав Пирянкови в Познан, които идват в Старо Железаре се обновяват всяко лято.

Тази година фестивалът протича под мотото „Утопията“, той ще бъде открит официално на 27 юли от 18 часа в Дома на традициите с хепънинга „Да живее новият прекрасен селски свят!“

Проектът е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Той  се осъществява с подкрепата на Кмета на град Познан .

Всички искаме красиво бъдеще, затова  мечтите ни за него,  копнежът по миналото, което е в основата на нашата творческа дейност в селото от самото начало, оживяват по стените на дуварите и къщите в Старо Железаре, сподели Катажина Пирянкова.

В условията на стагнация възниква бунт, поддържан от футуристичния манифест на красивото бъдеще,  бунтът срещу диктатурата на времето,  срещу безмилостния звяр на икономиката, географията, демографията и политиката. В тазгодишното последване на утопията ни пренася  уличното изкуството. Там  мечтите се случват в рисунките по стените, обясняват двамата артисти.    Под звуците на Imagine на Джон Ленън и на Светът е странен   от  Чеслав Ниман   се случва един  утопичен танц, в който  всички  сме заедно. В рисунките  сме хора от различни нации, възгледи, ориентации . По стените  има евреи с бутилки върху  главите си, български кукери, танцьорка от карнавала в Рио де Жанейро, след това Марсел Марсо и Чарли Чаплин, мексиканско момиче от Диа де Муертос,   до което зад решетките се появява затворник от Гуантанамо, разказват своите нови герои и сюжети художниците.

В Дома на  Традициите , който е централното място на тазгодишния проект, Утопията  продължава с музика – тя е перфектна мелодия на душата, изпята от местни баби, български гайдари, заедно с емблематичните джазмени - Майлс Дейвис, Луис Армстронг, реге музиканти - Боб Марли, Лъки Дюб, след това Джим Морисън, Фреди Меркюри, Ейми Уайнхаус а също така и Орфей. Придружава  ги с цигулка Петър Дънов - духовният учител на българите. Тук е и Кришна. Малко носталгични спомени от задушевните 70-те години под знака на  Ню E йдж и  Make   love not   war.

На една от стените  на Дома на  Традициите се появяват  още  утопични герои и сцени.  В тях жителите на селото защитават галактиката си срещу злите сили заедно с героите от "Междузвездни войни". Там Последният  Рангел се бори със Светлинният меч   с Дарт Вейдър, Пенка, шефката на кръчмата, седи с Йода на люлка, говори за живота, златният робот ЗРО ги подслушва.  Рицарите-джедаи, водени от кмета, които управляват хипердвигателя, позволяващ скок в хиперпространството,   а също така и  тазгодишният екип от художници от Полша, съставляват армия от бунтовници, защитаващи своята селска република срещу Империята на злото.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?