71

Археолози откриха още един гроб и инвентар в некропола край Неделино

Общо седем гроба откриха екипа археолози от Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян при спасителните разкопки,  които се провеждат край Неделино. Проучва се средновековен некропол, който бе открит на около 1 км от родопския град при изкопни дейности в частен имот в местността „Барица“, в средата на януари т.г. През март комисия, оглавявана от археолога Стоилка Игнатова – регионален инспектор в Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към Министерството на културата, направи оглед на мястото и излезе със заключение, че трябва да се направят спасителни разкопки на некропола.

 „Първоначално, в следствие на изкопните дейности, са засегнати 4 гроба. При разкопките попаднахме на още три гроба. Засега сме отворили шест от тях. Седмият, който сега локализирахме в източната част на некропола, предстои да бъде проучен в следващите дни. В три от гробовете имаше инвентар – това са характерните за  Средновековието пръстени, обици, една огърлица в един от двата детски гроба. Новото за тази седмица е, че съпоставяйки данните от всички находки дотук, може да коригираме малко датировката на някои от гробовете, тоест в по-ново време, някъде около 12-ти -13-ти век. На този етап може да кажем, че това е един семеен некропол или на малка общност хора – малка махала, жителите на която са живеели в селище наблизо“, каза ръководителят на екипа, археологът д-р Николай Бояджиев.

Разкопките ще приключат до края на тази седмица.

Инвентарът, намерен в некропола, ще бъде почистен  и консервиран в лабораторията на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян. „Костният материал ще бъде изследван в Института по антропология. Взели сме няколко проби от тъкани за изследване. Датировката на некропола към момента  е предварителна, лабораторните изследвания ще дадат заключителен резултат“, поясни Бояджиев.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?