46

Ансамбъл "Родопа" ще потопи Пловдив в "Магията на Родопите"

С много участия в страна, Ансамбъл "Родопа“ стартира новия си творчески сезон, обяви на брифинг главният художествен ръководител на Ансамбъл за народни песни и танци "Родопа“, Андриян Петров. Той изрази надежда, новият сезон да повиши още очакванията към ансамбъла и по категоричен начин отново да покаже, че фолклорът на Родопите е уникален и тази културна институция го представя по най-добрия начин.

"Имаме достатъчно натрупан материал. Имаме уникална нова постановка – Трилогията "Изтървани ритми“,  която публиката в България трябва да види в най-скоро време и затова още през следващите дни започваме да пътуваме и да се срещаме отново с хората в България. На 22 септември ще бъдем на Античния Театър в Пловдив заедно с Валя Балканска, Петър Янев и Ансамбъл "Еподай“ ще покажем уникалността на Родопите в "Магията на Родопа“. Ще бъдем гости и на Добруджа. На 28 септември публиката в Шумен, в Драматичния театър, ще посрещне ансамбъла, а на 29 септември в Горна Оряховица на площада ще звучат уникалните родопски изпълнения, ще звучат уникалните родопски гласове и ще покажем всичко самобитно, което планината е създала. През октомври също ще е натоварено като участия за ансамбъла“, каза Петров.

Той заяви, че желанието на целия състав е този сезон да пътуват, да се срещат с хората, да бъдат в концертните зали, да бъдат по площадите на България, а защо не и в чужбина, защото има достатъчно неща, които са създали и публиката трябва да види. "Като се започне от спектакъла "Невястата“, която още на много места не е показван и хората искат да видят, продължим с "Чан до чан, песен до песен“ и приключим с трилогията "Изтървани ритми“, всичко това е със сигурност вълнуващо за зрителите“, каза Петров.

Главният художествен ръководител припомни, че през предишният сезон, който приключи преди дни, ансамбълът по категоричен начин е потвърдил становището на критиците от страната и най-вече на публиката, че в момента е един от най-добрите ансамбли в страната. "Това беше доказано по недвусмислен начин в Нощта на ансамблите в НДК и разбира се в Родопската вечер "Звезден Рожен“ на Роженския събор 2023. През изминалия творчески сезон, ние не скъсахме връзката с публиката на всички нива. Бяхме на площадите и играхме хора, бяхме в училищата заедно с подрастващите и разбира се бяхме в най-големите зали, където се показва най-доброто изкуство на България“, отбеляза Петров.

Той подчерта, че Ансамбъл "Родопа“ е културна институция с вече 63-годишна история, която е разнесла славата на родопския фолклор по пет континента в света и през последните години продължава да го прави въпреки всички несгоди на времето, в което живеем.

Съставите на ансамбъла посрещнаха по традиция журналистите в репетиционната си този път с легени, тъй като с първите дъждове в Родопите, покрива на помещенията, които ползват в Родопския драматичен театър, протекъл.

Петров апелира държавата, в лицето на министерствата на културата и на образованието, да преразгледа политиката си спрямо ансамблите в страната, които освен културна имат образователна мисия и тяхното запазване е част от националната ни памет, важна за поколенията напред. Минималните заплати са спирачка за нови попълнения в ансамбъла, който в прехода бе низвергнат да не е държавен, а да се финансира от общината в Смолян и държавата, но общината няма големи възможности, а държавата отделя минимални средства и няма заложен бюджет за всички други разходи освен заплатите, за които състава разчита само и единствено на приходи от билети.

Оцени новината

Оцени новината
2/5 от 1 оценки
2/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?