71

Ансамбъл „Родопа“ изненадва публиката с мегапродукция „Изтървани ритми“

В първата по рода си трилогия звука на планината звучи филхармонично, а с танц се пресъздават картини на наши велики художници

Предстои премиера на мегапродукция на Фолклорен ансамбъл „Родопа“, трилогията „Изтървани ритми“. Според главния художествен ръководител на знаковата за Смолян формация Андриян Петров, подобен спектакъл е първият по рода си правен от ансамбъл в страната.

„Спектакълът дойде от само себе си, тъй като по времето на тежката пандемия нямахме възможност да се покажем пред публиката и успяхме да понатрупаме доста материал, с който сега искаме да изненадаме отново нашите фенове“ , каза на брифинг Петров.

Първата част на спектакъла е „Изтървани ноти“. Тя ще бъде представена на премиера на 30 ноември в зала 1 на РДТ „Николай Хайтов“ в Смолян. Основният акцент в него са двата оркестъра – народният на ансамбъла и духовият оркестър на Смолян. „С тези уникални музиканти само можем да се гордеем, да се работи с тях е предизвикателство, затова решихме да направим концерт, в който сътрудничеството между тях създава невероятно настроение. Ще се включат и народният хор, и танцьорите на ансамбъла, ще участват и оркестър „101 каба гайди“ като специални гости. С това богатство от музиканти на сцената автентичният фолклор на Родопите ще звучи филхармонично“, заяви Петров.

Аранжиментите на произведенията в спектакъла са на Митко Льолев, Николай Балабанов, Тошко Глухов, както и на покойния Костадин Льолев.

Втората част от трилогията е озаглавена „Изтървани стъпки“. Тя ще бъде показана пред смолянската публика на 22 декември, в навечерието на Коледа. Това ще бъде мултимедиен спектакъл, който ще заяви още по-голяма висота на Ансамбъла от тази показана в спектакъла „Невястата“, заяви Петров. На сцената ще се нарисуват с танц и ритми знакови платна на Владимир Димитров - Майстора, Александър Жендов и други картини на наши велики творци, като чрез родопска фолклорна атмосфера Ансамбъла ще пресъздаде вечната борба между Доброто и Злото.

Третата част е озаглавена „Изтървани песни“. Планира се тя да бъде показана за първи път пред публиката в средата на януари 2023 г.

Ще бъда особено щастлив ако след това имаме възможността да направим концерт, в който да обединим и трите части в един спектакъл, каза Петров.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?